A Moszkva sétány felfalja a Duna-parti fákat

Fotó: VS / Zsidai Péter

-

A főváros 255 fa kivágásának árán tudja megépíteni a két autóútsáv széles sétányt, amelynek az Árpád hídtól a Dráva utcáig tartó szakaszát Moszkváról nevezik el.


Sírva fakadt egyik olvasónk, amikor meglátta a favágók után maradt pusztítást a Duna-part vizafogói szakaszán. A család legkedvesebb, hatalmasra nőtt nyárfáját is kivágták a Kajak-kenu Szövetség épületénél, a Latorca utca vonalában. Nemcsak ez a tekintélyes méretű fa – az arra lakók a város legnagyobb fájaként ismertek, több generációnak adott árnyékot – nőtt rossz helyen rosszkor, hanem többi társa is a leendő, Moszkva nevét viselő Duna-parti sétány nyomvonalán.

A Dagály fürdőtől a Parlamentig haladó allét a főváros októberben kezdte építeni, lesz folytatása északon is a Népfürdő utcán a Rákos-patak vonaláig. A fejlesztés keretében 7 méter széles gyalogos- és kerékpárutat alakítanak ki. „Ez magában foglalja az úttal szomszédos területek, zöld felületek rendezését, a közvilágítás kiépítését, utcabútorok és kerékpártárolók elhelyezését” – tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivataltól. A fejlesztést fakivágás nélkül nem tudják megoldani, összesen 255 fát vágnak ki.


A többségük egészséges volt

A 7 méteres szélesség egyébként valóban tágas teret enged majd használóinak, a sétányon szabvány szerint elférne egy gyorsforgalmi út két sávja. Az olvasónk által szeretett fának is az autóútnyi szélesség okozta a vesztét, ha szűkebbre tervezték volna a sétányt, a fa ott maradhatott volna. Más nagyméretű fák is megúszhatták volna; ők nem a sétány, hanem az Elmű rendkívül lepusztult parkján át a partra kiépített szervizút nyomvonalán lelték halálukat. Az építők elmentek a falig, hogy meglegyen a 7 méter, a teniszpályáknál a kerítés betonalapja a levegőben lóg.

A fák többsége biztosan egészséges volt, ezt a főváros is megerősítette. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a fakivágások több mint egyharmadát növényegészségügyi okok indokolták. Pontos számot nem kaptunk az egészséges és beteg fákról: „A területen több rossz állapotú, balesetveszélyes fa állt, melyek a partszakasz használatbavételét követően balesetveszélyt jelentenének.”Vizes vb tarvágással

A főváros elkerülhetetlennek látta a rendezetlen és „a fővárosiak által ismeretlen” partszakasz rendezését, mert „a Dráva utca és az Árpád híd közötti Duna-partot a budapestiek többsége nem használja, nem is ismeri”.

Ezen a szakaszon nincs:

 • gyalogút, járda, sétány,
 • biztonságos kerékpárút,
 • jó állapotú, kihasznált zöldterület,
 • parkosított, összefüggő, a gyalogosok, kerékpárosok által kényelmesen használható felület.

A főváros meggyőződése szerint az új sétány biztosítani fogja a közvetlen és minőségi gyalogos és kerékpáros kapcsolatot Észak-Pest és a Belváros között, amelynek a „kiépítése különösen indokolt a jövő évi vizes vb miatt”.

Tarlós István főpolgármester szerint az új sétány „Budapest orosz partnereinek is tetszik, mert a jövő évi vizes világbajnokság idején az egész világ látni fogja, hogy ez most Moszkva sétány”.

A Duna-parton sorakozó terebélyes fák tarvágásával a Moszkva sétányt sikerül lényegében árnyékmentessé tenni. A főváros fapótlást ígér, de azt nem tudtuk meg, hol történik majd, hány darab fával.

A főváros nem ragaszkodott Angyalföldhöz, más kerületekbe is ültetett volna Budapest területén, amit a XIII. kerület vonatkozó rendelete megtiltott. A kerületi önkormányzattal történt egyeztetéssorozat eredménye lett az is, hogy a tervezetthez képest 80 darab fával sikerült az elültetendő fák számát növelni, melyek a „további, illetve folyamatban lévő beruházások keretében ültetendő fákkal összhangban kerülnek elhelyezésre”.


Együtt Budapest–Moszkva 2016–19

A Fővárosi Közgyűlés 2016. augusztusi ülésén döntött arról, hogy a Dráva utca és az Árpád híd között létesítendő sétányt Moszkváról nevezi el. A főváros 2011 óta adós ezzel, ekkor a Moszkva teret Széll Kálmán térre nevezte vissza ott élők és civil csoportok szorgalmazására. Az orosz külügyminisztérium értetlenségét fejezte ki a névfosztás miatt.

2014 decemberében Tarlós István moszkvai látogatásán ígérte meg kollégájának, Szergej Szobjanyinnak, hogy találni fognak méltó közterületet, amely Moszkva nevét viseli.

Tarlós István az elmúlt egy héten belül két figyelmet kapott akcióval is ápolta a két főváros baráti viszonyát. A Fővárosi Közgyűlés október 26-i ülésén fogadta el – javaslatára – a Moszkvával való együttműködési szerződést. Ezt hétfőn Moszkvában alá is írta a moszkvai főpolgármesterrel.

A 2019-ig szóló megállapodás területei:
 • szovjet panelekből épített lakótelepek felújítása,
 • közlekedés,
 • víz- és csatornahálózat fejlesztése, szennyvíztisztítás,
 • hulladékgazdálkodás,
 • szociális kérdések,
 • kis- és középvállalkozások együttműködése,
 • kulturális szféra,
 • idegenforgalom.