A Most-Híd része lesz a négypárti szlovák kormánynak

Fotó: MTI/EPA / FILIP SINGER

-

A Most-Híd párt része lesz a most formálódó négypárti új szlovák kormánynak. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Háló (Siet) hármashoz történő csatlakozásról hivatalosan szombaton Pozsonyban döntött a magyar és szlovák tagsággal rendelkező párt Országos Tanácsa – közölte Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.


Bugár szerint a Most-Híd azért lép koalícióra a korábban elutasított Smerrel, mert az általuk eredetileg preferált jobboldali koalíció nem jött létre. „Hetvenkét mandátummal nem lehet stabil kormányt létrehozni” – jegyezte meg, ezzel arra utalva, hogy a választások után az ellenzéki pártok által lehetséges partnernek mondott SNS közölte: csak a Smerrel hajlandó koalícióra lépni. Bugár úgy vélte, hogy mint a leendő koalíció minden tagja, a Smer is engedni kényszerült bizonyos területeken, és ezért jöhet létre ez a bal–jobb koalíció, amely szerinte stabil lehet, és megakadályozhatja a szélsőségesek előretörését az országban.


Az Országos Tanács 50 tagja közül az ülésén 44 vettek részt. Közülük a kormányba lépést 41-en szavazták meg, hárman ellene voksoltak. Bugár Béla és Lucie Zitnanská, a párt alelnöke az OT döntését azzal magyarázta, hogy a koalíciós szerződésbe a Híd-program prioritásainak 90 százalékát sikerült bevinnie.

Bár a sajtótájékoztatón a pártvezetők erről konkrétan nem beszéltek, Simon Zsolt, a párt egyik alelnöke és egyik alapítója, volt földművelésügyi miniszter a döntés után bejelentette: távozik a pártból, és ebből kifolyólag a parlamenti frakciónak sem lesz tagja. Simon egyike azoknak pártvezetőknek, akik ellenzik a Híd kormánytagságát. Bugár a sajtóértekezleten igyekezett minimalizálni ezt a vitát.

A várhatóan Robert Fico, a Smer elnöke vezette új, 15 tagú kabinetben a Most-Hídnak két miniszteri tárcája és öt államtitkára lesz. A pártelnök konkrét neveket ezúttal sem mondott. Hivatalosan nem megerősített értesülések szerint az igazságügyi minisztérium élére Lucie Zitnanskát, míg a környezetvédelmi tárca élére Solymos Lászlót jelöli majd a párt. Bugár szerint ez a pártelnökség jogköre, s a nevek néhány napon belül ismertek lesznek.


A két hete megtartott választáson nyolc párt, köztük a sajtó által fasisztának minősített Mi Szlovákiánk - Néppárt jutott be a 150 tagú törvényhozásba. Ez utóbbival azonban egyik oldal sem akar közösködni. A jobboldali ellenzék csak úgy alakíthatott volna mérsékelten többségi kormányt, ha csatlakozik hozzá az SNS. Miután azonban az SNS elfogadta a Smer meghívását a kormányalakítási tárgyalásokra, a Híd és a Háló is megváltoztatta álláspontját, és ők is tárgyalni kezdtek a Smerrel. A négy pártnak mérsékelt többsége lesz a parlamentben.