A Moody's-nál hamarosan javulhat Magyarország

-

A Moody's Investors Service hitelminősítő két hét múlva tartja felülvizsgálatát, amelyen osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátást ad a magyar államadós-besorolásra.


Van esély arra, hogy az egyik nagy hitelminősítő, a Moody's – amely november 6-án vizsgálja a magyar besorolást - stabilról pozitívra javítja a kilátást.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit a jövőben. A ház szerint „már ideje lenne" pozitív hitelminősítői lépéseknek Magyarországgal kapcsolatban, és bár a Standard & Poor's a néhány hete elvégzett legutóbbi felülvizsgálaton nem módosította a magyar besorolásokat, sem azok stabil kilátását, az elemzők szerint ez csak időhúzás.


Mi a jelentősége ennek? Mi az a pozitív kilátás?

Az igazi vízválasztó a hitelminősítő intézeteknél az, hogy egy országot a befektetőknek ajánlják-e vagy nem. Jelenleg Magyarország nincs benne az ajánlott tartományban, de a pozitív kilátás arról árulkodik, hogy egy ország gazdaságpolitikája a hitelminősítők szerint jó úton halad afelé, hogy a külföldi befektetők számára biztos befektetési környezetté válhasson, így a jövőben az országot ténylegesen felminősítsék.