A Moody’s bólintott egyet Oroszországra

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

A kelet-ukrajnai konfliktus enyhülésének van eredménye: stabilra javította az orosz adósosztályzat kilátását a Moody’s,


Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Oroszország „Ba1/Not Prime” szintű, vagyis nem befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban az orosz külső fizetési helyzet stabilizálódásával indokolva a lépést. A nemzetközi hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte azt is, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette az orosz szuverén kötvénykötelezettségek besorolásait.

Az osztályzati kilátás javításához fűzött indoklásában a Moody's kiemelte azt a véleményét, hogy az Oroszországban végbement makrogazdasági kiigazítás enyhítette az olajárak zuhanása által a hivatalos devizatartalékokra gyakorolt hatást, és ez stabilizálta az orosz gazdaság külső finanszírozási pozícióját. A cég szerint emellett csökkent a valószínűsége annak is, hogy az orosz gazdaságot vagy annak finanszírozását a következő 12-18 hónapban további intenzív sokk érné, például újabb külső szankciók formájában, tekintettel arra, hogy valamelyest enyhült a kelet-ukrajnai konfliktus.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában, negatív kilátású „BBB mínusz” besorolással. A Standard & Poor's januárban, a Moody's februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív – vagyis befektetésre már nem ajánlott – sávba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából – a Fitch Ratings befektetési besorolása ellenére – Oroszország már nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem. Ráadásul sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfóliókban, és ez szűkíti az orosz szuverén befektetési eszközök potenciális külső vásárlóinak körét.