A Momentum leadta az olimpiai népszavazásért gyűjtött aláírásokat

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A mozgalom vezetője a rendszerváltás befejezéséről beszélt. Vidékre készül a Momentum.


Összesen 266 151 aláírást adott le a Momentum Mozgalom az olimpiai népszavazásért – mondta Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke a Fővárosi Választási Iroda épületénél. „Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, az egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről” – mondta Fekete-Győr, aki szerint ezt megtette helyettük a Momentum.

A mozgalom vezetője felszólította Orbánt és Tarlóst, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást. Szerinte ez gyávaság lenne a részükről, és elárulnák azokat, akik egyébként támogatják az olimpia ügyét. Szerinte az is gyávaság lenne, ha a népszavazás kiírása előtt visszavonnák a pályázatot.


Belefektettek a demokráciába

Az elmúlt 30 nap a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb és leginkább magával ragadó időszaka volt – mondta Fekete-Győr az aláírásgyűjtés időszakáról. Szerinte „több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze azért, hogy


olimpia helyett modern kórházakra és sikeres, jól felszerelt iskolákra költsük ezt a pénzt.

Sajtótájékoztatóján köszönetet mondott az aláíró budapestieknek és külön 1800 aktivistájuknak, akik hóban, fagyban, latyakban „belefektettek a magyar demokráciába”.

„Úgy látjuk, hogy ideje befejezni a rendszerváltást, az elmúlt 27 évben sajnos


nem sikerült lebontani azt a falat, amit 40 év szocializmus alatt körénk építettek

– mondta Fekete-Győr. Szerinte ha ez sikerült volna, a Momentum Mozgalom ma nem létezne. Hozzátette: új kezdetet hirdetnek, és „sikeres népszavazási kezdeményezésünk az első kiütött tégla ebből a falból”.


Jelen lennének

A Momentum elnöke azt mondta: olyan országban élünk, amelyben az emberek félnek véleményt nyilvánítani, nagyon sok ember félelemből nem tudta aláírni az íveket, akiket ugyan megértenek, de az aláírásgyűjtés legfőbb üzenete az volt, hogy nem szabad félni.

A helyi népszavazási kezdeményezést Fekete-Győr nyújtotta be magánszemélyként. A népszavazási kérdés úgy hangzik: „Egyetért-e ön azzal, hogy


Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza

a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

A Fővárosi Választási Bizottság december 7-én hitelesítette a kérdést, a jogorvoslati határidő letelte után január 18-án kezdhették meg a gyűjtést, amelyre 30 nap állt a rendelkezésükre. A népszavazás kiírásához 138 527 érvényes aláírás szükséges.

A 2013. évi, népszavazásról szóló törvény értelmében az aláírások ellenőrzését az aláírásgyűjtő ívek benyújtásától számított 45 napon belül kell lefolytatni. Fekete-Győr szerint élni fognak a lehetőséggel, hogy az aláírások érvényességének ellenőrzésekor jelen lehessenek.


Helyi ügyek

A mozgalom vezetője bejelentette, hogy ebben a 45 napban Magyarország összes megyeszékhelyére is el fognak menni, mert szerintük eljött az ideje, hogy helyi ügyekkel is foglalkozzanak. Ki szeretnék alakítani helyi szinten a „cselekvés helyi köreit”, és arra buzdítanak mindenkit, hogy dobják ki a baloldali-jobboldali ellentétet, s a közös problémákra közös megoldást keressenek.

Fekete-Győr szerint „nemcsak a Fidesznek kell magába néznie és foglalkoznia magával, hanem a Jobbiknak is”, mivel a közvélemény-kutatások szerint a Jobbik szavazóinak többsége nem akar olimpiát Budapesten. Ezért szerinte ideje beállnia a Jobbiknak is a népszavazási kezdeményezésük mellé.


Szoftver nélkül

Nem tudják leellenőrizni, hogy ki hol ír alá, erre nem voltak szoftvereik, egyéb programjaik, viszont csaknem 130 ezer aláírással többet gyűjtöttek, mint amennyire szükség volt – mondta a mozgalom vezetője. Általában a szavazatok 20-25 százaléka szokott érvénytelen lenni a népszavazási aláírások közül, de mivel ők nagyon figyeltek arra, hogy minden nevet pontosan írjanak le, arra számítanak, hogy a leadott aláírásoknak csak a 10-15 százaléka lesz érvénytelen.

A Momentum 32-35 ezer aláírást kapott LMP-től, 4 ezret a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, körülbelül 10 ezret az Együtt-től, 10 ezret a Párbeszédtől. Az MSZP-től összesített adatuk nincs, de Szanyi Tibortól 170, Kunhalmi Ágnestől pedig 1600-1700 aláírást kaptak, a mozgalom pedig mintegy 200 ezret gyűjtött.