A mobilszolgáltatók nem félnek a Vibertől

Fotó: Michele Ursino CC-BY / Béla Fotós

Bajban vannak azok, akik üzenőprogramokkal és internetes telefonnal akarják csökkenteni a mobilszámlájukat. Mindhárom magyar mobilszolgáltató tiltja az igazán olcsó mobilnetes csomagjainak kreatív felhasználását.


A chatelést és az internetes telefonálást is tiltják a Vodafone olcsóbb előfizetéseinek szerződései. A problémára Dragon Zoltán hívta fel figyelmét blogján, aki azon lepődött meg, hogy még a csekély hálózati terhelést okozó csevegést sem engedi meg a szerződése. A blogger igénye érthető: az smsezésnél jóval olcsóbb a Whatsapp vagy a Facebook üzenőfunkciójának használata, egy nagyobb mobilnetcsomag birtokában pedig netes telefonálással is lehet spórolni. Legalább féltucat szolgáltató és app kínál kedvezményes hívási lehetőséget, a hozzájuk tartozó kliensprogramoknak bérelt helyük van az okostelefonos szoftverboltok toplistáján. Nem csak a Vodafone szerződése korlátozza a mobilinternet felhasználását. A Telekom és a Telenor is tiltja az internetes telefonszoftverek használatát előfizetéseik egy részénél. Még olyan tarifacsomagokban is megtalálható ez a korlátozás, amelyek nevükben pont az internetezést ígérik. Az SMS leváltására használható szoftverek azonban csak a Vodafone-nál vannak tiltólistán.


Ezekben a csomagokban szűrnek

Az egyes tarifacsomagok előfizetői által használható szolgáltatásokról a mobilszolgáltatók hálózatsemlegességi dokumentumaiban lehet olvasni. Az egyszerűség kedvéért összegyűjtöttük ezeket, hogy ne kelljen keresgélni:

A mobilszolgáltató nem akar közmű lenni

A Viber és a WhatsApp szűrése vagy lassítása csak az egyik lépés egy évek óta zajló folyamatban. A problémakört hálózatsemlegességnek (net neutrality) hívják, és könyvtárnyi irodalma van. A mobilnet felhasználási módjai mellett az a kérdés is ide tartozik, hogy kell-e a Google-nek vagy a Facebooknak fizetnie a távközlési cégeknek, hogy az ő bitjeik gyorsabban érjenek célba. A hálózatsemlegesség híveinek jövőjében ők csak a sávszélességet, forgalommennyiséget vásárolnák meg, és ezt arra használnák fel, amire kedvük tartja. Így az okostelefon egy alapvetően mobilnetezésre használt speciális számítógép lehetne. A telekommunikációs cégek inkább azt szeretnék, ha a mobilozók az ő szolgáltatásaikat használnák: a 20-30 forintos SMS-t és a különböző percdíjakkal használható telefont. A telekommunikációs cégek szolgátatásának van egy nagy előnye: kényelmes. Nem kell tudni, hogy az ismerősök Viberen, Whatsappon vagy épp Facebook chaten érhetők-e el.

Mobilszolgáltatók a tiltásról

A VS.hu megkereste a hazai mobilos cégeket. Mindegyiküktől azt kérdeztük, hogy mi a tilalom oka és mi vár az azt megszegőkre. A Telenor képviselője szerint az olcsóbb, kevés adatforgalmat tartalmazó csomagjaival tiltja az internetes telefonprogramok használatát. A tiltásnak az az oka, hogy a Skype vagy a Viber használatával gyorsan elfogyasztanák a felhasználók a havi keretüket. A VOIP programok generálta forgalmat lelassítja a Telenor, ez vár azokra is, akik kifutnak az adatforgalmi keretükből is. A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy a korlátlan csomagok esetében (Red Basic és Red Plus) engedélyezett az internetes telefonálás. Egyes csomagokban a VoIP protokollok hangátvitel és videó részének sebessége le van korlátozva. A sajtóosztály szerint ez iparági gyakorlat. A korlátozásokat kiegészítő adatcsomag vásárlásával lehet feloldani. Azoknál a VoIP-szolgáltatásoknál, ahol a hangos és a szöveges forgalom elkülöníthető, a szöveges rész korlátlanul használható. Ahol ez nem oldható meg, ilyen például a Viber, ott a program által generált összes forgalmat lassítja a Vodafone. A Magyar Telekom 2013. november elsején változtatta meg Általános Szerződési Feltételeit, ekkor jelentek meg a VoIP-hívásokat tiltó csomagok. A korlátozás csak azokra érvényes, akik az új ÁSZF életbe lépése után váltottak ilyen díjcsomagra, a korábbi előfizetőket a változás nem érinti - tudtuk meg a Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságától. A cég álláspontja szerint "a Telekom hangszolgáltatása nem lesz helyettesíthető bizonytalan minőségű internetes hívásokkal". A korlátozás a szöveges üzenőappokat nem érinti.