A minisztérium lenyeli a NAV-ot

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Áramvonalasabb, szolgáltató hivatal lesz a NAV-ból, amely barátkozni szeretne az adózókkal. Legalábbis a most benyújtott törvénytervezet szerint.


„A cél egy hatékony, kevésbé bürokratikus szervezet felállítása, amely segíti adóügyeik intézésében a vállalkozásokat és az állampolgárokat” – közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium, utalva arra, hogy az adóhivatal átalakításáról szóló törvénytervezetet (pdf) benyújtották a parlamentnek. Felsoroljuk az érdekesebb változásokat.


  • A mostani adóhivatal egy kormányhivatal, amelynek vezetéséért egyetlen ember, a miniszterelnök által kinevezett elnök felel. A jövőben azonban az adópolitikáért felelős miniszter – a nemzetgazdasági miniszter – alá tartozó központi hivatalként működik majd a NAV, lényegében beágyazzák az NGM-be az adóhivatalt. A szaktárca szerint ez nem példa nélküli, több uniós államban is ez a gyakorlat.

  • Az adóhivatalt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Tállai András és négy helyettes államtitkár irányítja majd.

  • Az adóhivatal eddig háromszintű szervezetként (központ, regionális és megyei igazgatóság) működött, jövőre azonban csak két szint lesz, a központ és a megyei egységek, azaz a regionális igazgatóságok eltűnnek. Az ott dolgozók az új szervezetben dolgoznak tovább.

  • A lakosságtól és vállalkozásoktól érkező kérelmeket a felettes szerv, az úgynevezett Fellebbviteli Igazgatóság rendezi majd.

  • A szaktárca azt ígéri, hogy az átalakítás az adózó ügyfélként való kezelésében és a végrehajtási mutató javulásában is komoly sikereket hozhat. Az NGM azt írja: „A NAV-vezetésnek a Nemzetgazdasági Minisztériumba történő integrálásával az eddigi gyakorlattal szemben előtérbe kerül az adóhivatal szolgáltató arca. 2016-tól az adófizetők jelentős többsége csak ezzel találkozik majd.”