A miniszter megmagyarázta, miért nem kapjuk olcsóbban az olcsó gázt

Fotó: MTI/Oláh Tibor / MTI/Oláh Tibor

-

Még az energiahivatal sem tudja, mennyiért szerzi be a nyersanyagot az MVM cége.


A szocialista Tóth Bertalan az iránt érdeklődött, hogy most miért nem követi rezsicsökkentés a gázárak esését. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy a lakossági tarifának mindössze 10 százalékát befolyásolja a kőolajtermékek árának változása.


A fennmaradó részt az infrastruktúra fenntartásáért fizetendő díjak, a hazai kitermelésből kötelezően átvett gáz ára, valamint a tőzsdei árakat követő import teszi ki - magyarázta a miniszter. Az import földgázért nem forintban, hanem dollárban vagy euróban kell fizetni, vagyis a devizaárfolyamok is befolyásolják a beszerzési költségeket. Bár az orosz földgáz ára valóban lényegesen alacsonyabb, mint tavaly októberben, ám a beszerzési ár csökkenését jelentősen ellensúlyozza a dollár erősödése - állítja a miniszter.

Az ellenzéki képviselő arra is rákérdezett, miként lehetséges, hogy az állami Magyar Villamos Művek tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. nem közli a gáz beszerzési árát a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatallal, amely emiatt már bírságot is kiszabott. A miniszter erre azt felelte, hogy a földgázkereskedő "az üzleti titok védelme érdekében fokozott óvatossággal járt el". A szaktárca szerint az energiahivatalnak megvannak az eszközei, hogy rábírja a piaci szereplőket az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére. Mint mondta, információi szerint a kereskedőcég és a hivatal tovább egyeztet egymással.


Természetesen a kormány is folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását

- fejezte be válaszát a miniszter.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az Oroszországból importált – tehát a Magyar Földgázkereskedő Zrt. által vásárolt – földgáz ezer köbmétere jelenleg 260 dollárba kerül. Ez pedig csaknem száz dollárral, mintegy 40 százalékkal – kevesebb, mint amennyit tavaly októberben kellett fizetni az orosz gázért. Az ellenzéki politikus erre alapozta, hogy még bőven lenne mozgástere a kormánynak az újabb rezsicsökkentésre.