A miniszter innovációról álmodik

-

Új fázisba kell léptetni Magyarországot Szijjártó Péter szerint, miután termelési központ lettünk. Az új cél az innováció.


Új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését, a kutatás-fejlesztés és innováció által vezérelt iparágak Magyarországra vonzása a következő cél – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által szervezett Business Meets Government konferencián. A 2010-es elképzelés szerint Magyarországot a régió termelési központjává kell tenni, ami sikerült is – mondta Szijjártó, de azt nem fejtette ki, mit is ért ez alatt.

Az ipari termelés a KSH legfrissebb adatai szerint a júniusi 2,4 százalékos esés után júliusban újabb 0,4 százalékkal csökkent havi alapon, az éves index a júniusi 0,3 százalékos csökkenés után újabb 0,1 százalékos csökkenést mutatott júliusban a munkanaphatástól tisztítva. Nem mutat szebb képet a beruházási ráta sem: a KSH szerint 2016 második negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 20 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése miatt – 2016 első félévében a beruházási teljesítmény 17 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.


Piros kisdedet álmodik a vasöntő az ércformákba


Mindazonáltal Szijjártó szerint most már egészen másra van szükség, jelesül, hogy egy magasabb hozzáadott értékű kategóriába lépjen a magyar gazdaság. A világgazdaság komoly változáson megy át, a digitalizáció korát éljük, ami azt jelenti, hogy sok vállalat jelentős technológiaváltást hajt végre – mondta. Ezzel nincs egyedül a miniszter, legutóbb Csaba László, a CEU egyetemi tanára mondta, hogy Kínával nem az alacsony bérekkel kell versenyezni, hanem a termelékenység javításával.

Szijjártó szerint a jövő év elejétől olyan új elemei lesznek a magyar befektetésösztönző rendszernek, amelyek elsősorban az itt működő cégek technológiaváltását támogatják annak érdekében, hogy az új körülmények között is versenyképesek legyenek, és megtarthassák a munkahelyeket. Az alacsony munkanélküliség jó hír – öt százalék alá esett a ráta –, de a megfelelő mennyiségű munkaerő biztosítása kihívás az újonnan ideérkező vállalatoknak.

Ezért január 1-jétől új adókedvezmények lépnek életbe azoknak a cégeknek, amelyek a munkaerő mobilitását támogatják. Adómentesen lehet majd támogatni kilométerenként 15 forintig a munkavállalók munkába járását, a lakhatási költségeket, és mindezeket még az adóalapból is le lehet írni – mondta a nyáron elfogadott adócsomag kiragadott részleteit a miniszter. Hozzátette: a kutatás-fejlesztés támogatására az erre költött összegeknek gyakorlatilag a duplája lesz leírható az adóalapból.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke elmondta: az ügynökség azon dolgozik, hogy segítse a vállalatok és a kormány közvetlen párbeszédét, illetve a versenyszféra igényei jelenjenek meg abban a cselekvési tervben, amelyet a kormány az üzleti környezet vonzóbbá tételéért indított el. Pongrácz Ferenc, az AmCham elnöke arról beszélt, hogy javaslataik, valamint a vállalati-kormányzati konzultáció és közös munka hozzájárulhatott a jövő évi adótörvények módosításához.