A miniszter a jót is látja a médiaszabályozásról szóló kritikák közt

-

Trócsányi László szerint például a Velencei Bizottság elismerte a magyar médiaszabályozás fejlődését. A testület megállapítása sommásan: a médiahatóság és a közmédia vezetői sem függetlenek, és nagyon szigorú a médiaszabályozás.


Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint a Velencei Bizottság harmincoldalas szakértői véleménye elismerte a magyar médiaszabályozás fejlődését, ugyanakkor további, leginkább a jogszabályok hatékonyabb alkalmazhatóságát szorgalmazó ajánlásokat fogalmazott meg.


Trócsányi László korábban levélben küldte el a jelentéstervezetre vonatkozó módosító javaslatait a Velencei Bizottság főtitkárának, ezek többségét a csütörtöki tanácskozáson a jelentéstevők elfogadták, valamint konzultációt ajánlottak a miniszternek. A minisztérium közleménye szerint a többi között elfogadták azt a módosítást, hogy az arányosság elve az Alaptörvényben van rögzítve, utalnak a magatartási kódexekre, felülvizsgálták és enyhítették az interjúk visszavonására és az újságírói forrásvédelemre vonatkozó megállapításokat, és a médiatanács összetételére vonatkozó kifogásokat is újragondolták több helyen. Elismerték, hogy a testület tagjainak a gyakorlatban magas szakmai elvárásoknak kell megfelelniük.

A közlemény kiemeli: „a jelentésben a szakértők szinte egyhangúan megerősítették, hogy Magyarországon továbbra is sajtószabadság és médiapluralizmus uralkodik, sem a média egészének kormány általi ellenőrzéséről, sem pedig cenzúráról nem lehet beszélni”.


A Velencei Bizottság hivatalos véleménye hétfőn jelenik meg, az előzetest már kiadták a sajtónak. Ennek alapján az Euronews például azt írta, a magyar kormánynak tennie kellene a sajtó kiegyensúlyozottságáért, illetve garantálnia kellene a Médiatanács függetlenségét, most ugyanis csak a kormánypárti politikusok által megszavazott tagok ülnek a testületben. A szakértők azt javasolják, hogy változtassanak a Médiatanács jelölési módszerein úgy, hogy a sajtó képviselői és a civil szervezetek is delegálhassanak tagokat. Az sem jó gyakorlat, hogy a Médiatanácsot és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot ugyanaz vezeti, mert így túlzottan nagy befolyása van a sajtó felett, és túlzott mértékben függ a miniszterelnöktől.


Az állami reklámköltségeket is objektíven kellene elosztani, másrészt a Velencei Bizottság szerint a kereskedelmi médiában futhatna fizetett politikai hirdetés.

Óriási bírságot és ideiglenes bezárást csak végső esetben alkalmaznának egy sajtóterméknél. Azt valóban elismerik, hogy az utóbbi években jó irányba módosultak a szabályok.