A milliárdos, aki legyőzte az apját, és kókuszt tört Orbán Viktorral

Fotó: AFP / AAMIR QURESHI

-

Szálljak ki, még mielőtt elkezdtem volna a munkát? – tette fel magának a kérdést 1979-ben Onkar S. Kanwar, miközben épp azt hallgatta, ahogy apja tönk szélén álló cégének dolgozói a túl ambiciózusnak titulált ötletén nevetnek. Nem szállt ki, sőt: megharcolt az apjával és egyik testvérével is, hogy az Apollo Tyrest milliárdeurós forgalmú nemzetközi óriásvállalattá tegye. Onkar S. Kanwar portréja.


Két kókuszdió bánta eddig a gyöngyöshalászi Apollo Tyres gumigyár alapkövének letételét – az egyiket Onkar S. Kanwar elnök-vezérigazgató, a másikat Orbán Viktor miniszterelnök törte ripityára két héttel ezelőtt. Az indiai hiedelem szerint ez a szertartás szerencsét hoz majd minden, a beruházásban érintett szereplőnek.


Ceremónia indiai módra

Posted by Orbán Viktor on Friday, April 10, 2015

Bizakodóak lehetnek a környékbeliek is, már amennyiben hinni lehet az indiai óriáscég elnök-vezérigazgatójának, aki megnyitóbeszédében a többi között azt mondta, társadalmi felelősségvállalási programjuk keretében vizsgálják, miként segíthetnének a helyieknek. Környezetvédelmi, oktatási, munkaerő-továbbképzési projektekben is szívesen részt vennének. Időközben Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár bejelentette: a 146 milliárd forintos befektetéssel épülő gyár, amely várhatóan 2017 elején kezd majd termelni, mintegy 600 millió forint szakképzési támogatást kap.

A Heves megyei Apollo-központ a vállalat első európai zöldmezős beruházása, és hosszú távon akár Európa legnagyobb gumiabroncsgyárává nőhet. A jelenlegi tervek szerint a mintegy 80 hektáros területen közel ezer ember dolgozik majd, és évente 5,5 millió személyautó-abroncs, 675 ezer teherautó-, illetve autóbuszabroncs készül majd itt. Nyolc környékbeli középiskola közel száz végzős szakemberével már szerződést is kötöttek, őket Indiában, Hollandiában és Magyarországon képzik majd.

A 72 éves Onkar S. Kanwar csaknem három évtizede áll a vállalat élén. Miután bejárta a világot, megvívta harcát a saját apjával, óriásira duzzasztotta az Apollót. Vezetése alatt az eredetileg csak az indiai piacra gyártó, haszongépjármű-abroncsokat készítő cég olyan globális vállalattá vált, amely ma már három kontinensen van jelen a gumigyártás szinte minden szegmensében.Egy gyűlés, amely mindent megváltoztatott

Bár a róla fellelhető fényképek alapján legfeljebb 50 évesnek néz ki, Onkar Singh Kanwar 1943-ban jött a világra Indiában. Fiatalkoráról mindössze annyi tudható, hogy a Kaliforniai Egyetemen tanult, nős, és három gyermeke született. 1979-ben, amikor eltökélte, hogy beszáll az édesapja, Raunaq Singh abroncsgyártó vállalkozásánál folyó munkába, a cég súlyos nehézségekkel küzdött: veszteséges volt, a gyártás jelentős hibaszázalékkal dolgozott, a kereskedelmi területen dolgozó alkalmazottak pedig éppen sztrájkoltak.


És hogy tetézzük a gondokat, tapasztalatlan voltam az üzleti életben, és nemigen voltak ötleteim a gumigyártással kapcsolatban. Utólag azonban azt gondolom, ez volt a legnagyobb előnyöm – a romlatlan gondolkodás

– emlékezett Onkar Kanwar két évvel ezelőtt a Forbes India hasábjain.

A legtöbb ismerőse és még a vállalat munkatársai is nevetséges ötletnek tartották a megjelenését, olyan lépésnek, amely a biztos bukáshoz vezet. „A fiatalságom és az eltökéltségem sietett a segítségemre. Szóba sem jöhetett, hogy feladom. Csak meg kellett találnom a megoldást. A tervem egyszerű volt: teremts átláthatóságot, kommunikálj őszintén, és irányítsd a figyelmet a pozitívumokra. Összehívtam a dolgozókat, és szembesítettem őket a tényekkel. Nem volt semmink, még a fizetésekre sem volt elég a pénzünk. Azt mondtam nekik, két lehetőségünk van: vagy bezárjuk a gyárat, és mindannyian továbblépünk, vagy belevágunk, és létrehozunk egy (rúpiában számítva) egymilliárdos forgalmú vállalatot. Több mint három évtized eltelt azóta, de ma is emlékszem arra, ahogy kinevettek” – írja Kanwar.

Ő azonban kiszúrt néhány embert a tömegben, akiknek a tekintete arról árulkodott, hogy nem igazán tudják eldönteni, ez a Delhiből érkezett fiatal komolyan gondolja, amit mond, vagy inkább csak sót szeretne szórni az amúgy is fájó sebekbe.Családi rémregény

Kanwarnak valójában fogalma sem volt arról, hogy működik a cég, és biztosan tudta, hogy korántsem győzte meg az embereket. Még többen elbizonytalanodtak, amikor az édesapjával szemben is sorozatos konfliktusokat vállalt a cég irányváltása miatt. Ez végül ketté is szakította a családot, és Kanwarnak később egyik testvérével – Narinder Jeet Singhgel – is meg kellett küzdenie, aki bíróságon vádolta meg például a részvényesek megtévesztésével.

A nyolcvanas évek elején, amikor átvette a stafétabotot, a legtöbben kizárólag azért maradtak az Apollónál, mert nem volt más választásuk – vallja maga Kanwar is. Az a ma már legendás gyűlés ugyanakkor esélyt teremtett arra, hogy megtalálja azokat, akik ugyanazt gondolják, amit ő.

Felsorakozott mögötte egy fiatal gárda, és létrehoztak egy olyan vállalati kultúrát, amely a munkatársak közös értékeire épít, nem szem elől tévesztve a kitűzött üzleti célokat. Az Apollo pedig 1986-ban elérte és átlépte az egymilliárdos álomhatárt, és van, aki a mai napig a cégnél dolgozik az akkor Kanwarhoz csatlakozók közül.

Az Apollo Tyres jelenleg négy gyártóüzemet működtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. A teljes termelési kapacitás eléri a napi 1600 tonnát, és világszerte mintegy 16 ezer embert foglalkoztat. Az abroncsokat több mint száz országba exportálják. A cég tavaly 1,64 milliárd euró forgalmat könyvelhetett el; a bevétel már messze nem csak rúpiában milliárdos nagyságrendű. A magyar Apollo-üzem elsősorban az Oroszországot és Törökországot is magában foglaló európai piacot szolgálja majd ki, és olyan nagy autógyáraknak fog szállítani, mint a Daimler, a Tata, a Volkswagen vagy a Suzuki.


A hit profitot termel

„Szálljak ki, még mielőtt elkezdtem volna a munkát? Harcoljak azzal, akit a világon a legjobban tisztelek, csak mert én másban hiszek, mint ő? Ha visszatekintek az immár több mint 50 éves szakmai múltamra, azt hiszem, ez az a két kérdés, amely meghatároz mindent, amit a barátságról, az értékekről és az üzletről gondolok, és ami életem minden területére kihat a személyes aspektusoktól a gazdasági szerepvállalásomig” – írta önmagáról Onkar Kanwar.

Szerinte valójában azok a pillanatok tették őt azzá, aki, és mutatták meg, hogy ki is ő, amikor fel kellett tennie az ominózus két kérdést. Olyan vállalkozó, akinek víziói és maximalizmusa alapvetően határozza meg az Apollo működését és üzleti filozófiáját – derül ki hivatalos életrajzából. Elkötelezetten küzd azokért a célokért, amelyek helyességében hisz. Ennek egyik jó példája volt, hogy amikor a legtöbb indiai vállalat még a gyorsan növekvő helyi piacra koncentrált, Kanwar már a globalizációt meglovagolva a nemzetközi terjeszkedés felé terelte az Apollót.


Holisztikus szemlélet

Onkar Kanwar ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet az emberek életének jobbá tételére, legyen szó alkalmazottjairól, partnereiről vagy azoknak a településeknek a lakóiról, ahol az Apollo egységei működnek. Nemcsak az oktatási rendszer javítása iránt érdeklődik élénken, hanem az egészségügyi ellátás, a gyógyítás problémái iránt is.

Megalapította például a holisztikus szemlélettel működő Artemis Health Sciences nevű szervezetet. Ez az irányzat az orvostudomány és a természetgyógyászat összekapcsolására épít, és azt vallja, hogy az egészséges élet kulcsa a test és a lélek, az ember és a környezet közötti harmónia megteremtése. A betegségek megelőzéséhez és leküzdéséhez nem elég csupán a tüneteket elemezni, hanem fel kell térképezni a páciens fizikai, pszichés állapotát, élethelyzetét, szűkebb környezetét, és nem mellékes az orvoshoz fűződő viszonya sem. Kanwar elkötelezett támogatója az AIDS-szel kapcsolatos felvilágosítókampányoknak és a megelőzésnek is.

Sokat olvas, különösen szereti beleásni magát a modern üzleti és gazdasági módszerek elméletébe és gyakorlatába. 2012-ben az Ernst & Young az év vállalkozójának választotta. Számos tisztsége között az indiai kormány Kereskedelmi Tanácsadó Bizottságának tagja, az indiai BRICS Üzleti Tanács és az Artemis Health Sciences elnöke, az Indiai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének pedig egykori elnöke.

Jelenleg fia, Neeraj az Apollo Tyres ügyvezető igazgatója és alelnöke. Onkar Kanwar szerint érdemes rá odafigyelni:


Olyan tűz lobog benne, mint bennem lobogott fiatalkoromban.