A Microsoft volt vezetője válthatja a rasszista klubtulajt az NBA-ban

Fotó: szpot.hu / szpot.hu

-

HÁTTÉR

A Microsoft volt vezetője tette a legmagasabb ajánlatot a Los Angeles Clippers amerikai kosárlabdacsapatért, így Steve Ballmer lehet az utódja a rasszista kijelentései miatt örökre eltiltott és lemondásra kényszerített Donald Sterlingnek.


Az 58 éves Ballmer - aki 2000-től egészen idén februárig vezette a Microsoftot - 2 milliárd dolláros (450 milliárd forintos) ajánlatot tett a csapatért, amelyet a BBC szerint elfogadott a liga és Sterling felesége is.


A 80 éves Sterling körüli botrány április végén robbant ki, amikor a TMZ portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen ő hallható, amint – többek között – azt mondja barátnőjének, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire. „LEFEKHETSZ FEKETÉKKEL. BEHOZHATOD ŐKET, AZT TEHETSZ, AMIT AKARSZ VELÜK. EGYETLEN DOLGOT KÉREK, HOGY EZT NE REKLÁMOZD... ÉS NE HOZD EL ŐKET A MECCSEIMRE.” A rasszista megnyilvánulás óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, az NBA illetékes testülete néhány nappal később örökre kitiltotta a rendezvényeiről a tulajdonost, és egyben a legsúlyosabb, 2,5 millió dolláros (558 millió forint) bírságot szabta ki rá. A csapatot 33 éve birtokló üzletember megtagadta a bírság kifizetését, és egyben jelezte, jogi útra tereli az ügyet, ha megpróbálják rákényszeríteni a klub eladására. Sokáig csak ügyvédei szólaltak meg a nyilvánosság előtt, ám a múlt héten Sterling nyilatkozott a CNN televíziónak. Az interjú során elnézést kért „szörnyű hibájáért”, ugyanakkor utalt rá, hogy csapdába csalták, és a média direkt hozta kínos helyzetbe. Sterling a beszélgetés során az őt élesen kritizáló legendás játékost, Magic Johnsont is sértegette, hangoztatva, hogy ő rossz példa a gyerekek számára, mert nemi betegségben szenved, HIV-vírus hordozó, és a hozzá hasonló feketék nagyon keveset tesznek a többi színes bőrű emberért.