A Microsoft bocsánatot kért a robotja rasszista tweetjeiért

-

Tay, a Microsoft mesterséges intelligenciájú robotja a múlt héten kezdett el tweetelni, és nagyon belelendült a nácizmusba, mert Hitlert éltető, népirtást és a fehér felsőbbrendűséget hirdető bejegyzésekkel indított. Most bocsánatot kért a Microsoft - írja az Independent.


A Microsoft egyébként óriási mérföldkőként jelentette be Tay-t, a mesterséges intelligenciájú chatrobotot a múlt héten, nyilván nem számítottak arra, hogy a robotba betáplált algoritmusokat a támadók kihasználják és Tay majd rasszista és náci üzeneteket fog kitenni. Tay olyanokat írt ki, hogy "Bush csinálta szeptember 11-et, Hitler pedig jobban végezte a munkáját, mint az a majom, akink most van", vagy "Donald Trump az egyetlen reményünk".

A Microsoft most közleményében bocsánatot kér, amiért a robot "rendkívül helytelen és elítélendő mondatokat és képeket tweetelt, teljes mértékben vállaljuk a felelősséget." Azt is hozzátették, hogy nem tudhatták, hogy az emberek majd meg akarják hekkelni a mesterséges intelligenciát, de azért is bocsánatot kérnek, hogy hagyták.

A Microsoft szerint Tay indulása utáni 24 órában koordinált támadást intéztek valakik a robot ellen, és bár számos rendszerellenes támadásra felkészültek, az ilyen típusú váratlanul érte őket.