A mianmari vezetést bünteti az USA

Fotó: Mathias Eick, EU/ECHO

-

Eddig 580 ezer rohingja menekült Bangladesbe.


Az amerikai kormány büntető intézkedéseket foganatosít a mianmari vezetés ellen a rohingják elleni erőszak miatt. A külügyi szóvivő, Heather Nauert szerint "szükséges az atrocitásokért felelősök elszámoltatása, legyen szó akár kormányzati erőkről, akár önkényeskedő egyénekről".

A szóvivő a – mianmari hadsereg ellen hozott korábbi intézkedések és fegyvereladási embargó mellett – bevezetett új szankciókról azt mondta: ezek között szerepel például a magas rangú mianmari katonai vezetőknek adott beutazási engedélyek felfüggesztése, vagy a biztonsági erők magas rangú tisztségviselőinek már kézbesített meghívások visszavonása.

Az amerikai külügyminisztérium kilátásba helyezett gazdasági szankciókat is "az atrocitásokért felelős személyek ellen".

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a múlt szerdán jelentette ki, hogy a muszlim vallású rohingja menekültek válságáért a mianmari hadsereg vezetői a felelősek.

Az ENSZ szerint augusztus 25-e óta több mint 580 ezer rohingja menekült el Mianmarból Bangladesbe. A válság akkor robbant ki, amikor az üldöztetés miatt a rohingják fellázadtak, és rendőrőrsöket támadtak meg. A hadsereg túlzott és aránytalan erőszakkal válaszolt.