„A mi embereink menjenek szavazni, a többi igyon otthon egy sört”

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Kuncze hatodjára is próbálkozik, egy újonccal száll szembe. Kampányriport a Pest megyei körzetből, ahol 18 induló van, de a kampányon ez nem látszik. Gyurcsányt szokatlanul lazának láttuk, a Fidesz nagyágyúkat vonultatott fel. A Sas-kabaré hoz vagy visz?


A fideszes fórumon azt mondták, jelöltjük, Bóna Zoltán 8 százalékkal vezet. „Ezért nem kell Fidesz-fórumra járni” – reagált az esélylatolgatásra Kuncze Gábor, a DK – egyben a kormányváltó összefogás - jelöltjeként induló volt SZDSZ-elnök. A becslés múlt heti, a friss – és egyben végleges állás hamarosan kiderül.

Kuncze és fideszes kihívója, Bóna Zoltán is bizakodó. A mezőny nagy.Kuncze egyszer sejtetett is összeesküvés-elméletet: érdekes, hogy a jobboldal számára esélyes, budapesti 1-es választókerületben hatan indulnak, nála viszont 18-an. Az összes kerületet végignézve ilyen egyértelmű eltolódás nincs, az átlagos indulószám 14, Szigetváron rekordsokan, csaknem 30-an indulnak. Török Gábor politikai elemző nem lát olyan összefüggést, mint Kuncze Gábor. A Medián legutóbbi elemzése szerint viszont a „hirtelen felbukkant és meglepetésre országos listát állító pártok” „nem elhanyagolható” mértékű szavazatot vehetnek el a kormányváltásra törekvőktől. Bóna Zoltán szavaiból az derült ki, a sok induló őt nem zavarja, szerinte ők csak éltek az új szabályok adta lehetőséggel.


Ott sem dübörög a kampány

Több helyivel beszélve úgy tűnik, a 18 induló zöme nem is látszik. A baloldal, a Fidesz és a Jobbik kampányrendezvényeit és szórólapjait említették, volt, aki az egyik piacról emlékezett az LMP-re is.

A Facebookon és a pártok honlapján néztünk utána a jelölteknek, az eredmény lehangoló. A többségnél alig találtunk valamilyen választókerületi aktivitást – többüknek honlapja sincs, de legalábbis a webkereső nem ad ki találatot. Akadt, aki azzal dicsekedett, jól fogy a szórólap és a naptár. De csak postaládákat tett fel a közösségi oldalra. Hozzájuk képest az Összefogás Párt igen aktív volt, sok fórumot tartott Póka László. (Ez az a párt, amely beperelte a baloldali ötösfogatot az összefogás szó használatáért.)

Százhalombatta Százhalombatta

Schmuck Andor (szociáldemokraták) jelöltje, Boldis György egyedül küzd, míg Szili Katalin (Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt – KTI) exszocialista exházelnök beugrott a körzetbe, a képek alapján egy családi cukrászatot tekintett meg, valamint sajtótájékoztatót tartott a párt jelöltjével, Takács Gáborral. A KTI virágosztással is próbálta meglágyítani az emberek szívét.

Az LMP-s jelölt, Jaksa-Ladányi Emma Zsuzsánna – aki szigetszentmiklósi önkormányzati képviselő – Facebook-profilján nem említ egy fórumot sem, viszont elment Böjte Csaba atyát meghallgatni februárban, és kiposztolt pár képet a plakátjairól.

Lupa János jobbikos jelölt pártja országos „nagyágyúival” erősített: fórumain felvonult Novák Előd, Hegedűs Lorántné, Balczó Zoltán és Gyöngyösi Márton.

Bár a korábbi fideszes mérések szerint Bóna Zoltán kicsivel vezet, a kormánypárt nem bízza a véletlenre: szinte összes vezetője megjelent egy-egy fórumon, sőt február végén maga Orbán Viktor miniszterelnök szintén elment a választókerületbe, hogy találkozzon az aktivistákkal.

A választókerülethez 10 település tartozik, a fideszes jelölt az összesben tartott egy-egy fórumot, ebből hatra hívott vendéget is. Kuncze Gábor zömmel egyedül fórumozott. Volt olyan település, amelyik többször is sorra került, öt kampányzárót tartott, például Gyurcsány Ferenccel, Bajnai Gordonnal és Sas József humoristával. Valamelyik nap Mesterházy Attila is arra kanyarodott.


Gyurcsány Ferenc DK-elnök Kuncze Gábor százhalombattai fórumán


Egy másik exminiszterelnök, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője is a helyszínen agitált Kuncze mellett


Sas József és társulata igyekezett megnevettetni Kuncze Gábor publikumát


Múlt héten elmentünk mindkét jelölt érdekesnek ígérkező fórumára  – Bónánál Pokorni Zoltán alelnök, Kunczénél Gyurcsány Ferenc DK- elnök volt a „sztárvendég”. Mindkettő el is vitte a show-t.

Bóna Zoltán egy kisebb településen, Szigethalmon rendezett gyűlést a művelődési házban, amelyet nehéz volt megtalálni, ráadásul ki sem volt plakátolva, hogy az ovistorna és a nyugdíjasklub mellett más is várható. A sok öltönyösből lehetett erre következtetni. Bár a fórum előtt kisebb kétségbeesés volt, lesznek-e elegen, végül az emberek megtöltötték a termet, nagyjából százan mentek el. Saját jelöltjüket, Bóna Zoltánt csendben hallgatták (bár mikor mondta, hogy „korához képest szőrös és kopasz”, mert csak 33 éves lesz, mögöttem megszólalt egy nő: „az igen”), Pokorni beszéde alatt kezdtek oldódni. Bóna 9 éve vezeti Dunavarsányt, teológiát végzett, de sohasem lett református lelkész. Pokorni szerint ez kár, a hangja megvan hozzá. Bóna Zoltán elmesélte azt is, a választás után nem sokkal gyereke születik. Többségében egyébként a megvalósult és várható helyi fejlesztésekről  beszélt, és arról, milyen beruházási lehetőségeket lát a térségben. A rezsicsökkentést is kiemelte.

Pokorni röviden összefoglalta az est lényegét: „szavazzanak Bónára”. Az este a szórakozásé, egy ilyen fórumon túl sok szavazót nem szereznek – mondta Pokorni, aki többször is igyekezett rávenni a jelenlévőket, beszéljenek az ismerőseikkel, hogy menjenek szavazni, mondják el, ők kit választanak. „Csöngessenek be a szomszédba. Tudom, hogy nehéz, én sem sokat beszélgetek velük.” A választás ezen múlik.

„Ha nem tesszük ezt, ki vagyunk szolgáltatva a forgandó szerencsének, ahogy 2002-ben is ki voltunk” – akkor a Fidesz a közvélemény-kutatásokat megnyerte, csak a választást nem. „22 ezer emberhez el kell menni, akik Bóna Zoltánt támogatták. A többi maradjon otthon, igyon még egy sört… az a fontos, hogy a mi 22 ezer emberünk elmenjen szavazni.”


Fidesz, lakossági fórum, Fidesz, Bóna Zoltán, Pokorni Zoltán

Pokorni Zoltán beszél Bóna Zoltán lakossági fórumán


Értékelte a politikai helyzetet – ki hogy áll és miért, mit nem jókedvéből, hanem kényszerből tett a kormány egyebek között azért, hogy a hiány tartható legyen. „A szép számoknak örülünk, Magyarország jobban teljesít, de nem jól.” A trafik- és földpályázat nem tökéletesen elvégzett feladat, de nincs hibátlan politikai erő. Ennek ellenére sem tud a Fidesznél jobbat, csak rosszabbat.

A politikai ellenfeleit amúgy mértékkel, finoman bírálta. A Fidesz többségét szerinte sem a baloldal, sem a Jobbik nem kockáztatja, sőt, nekik bizonyos értelemben jó is, ha mindkét oldalon van ellenzékük: így ők nem tudnak a hátuk mögött összefogni, az elégedetlen szavazók pedig megoszlanak.


Gyurcsány nem fogta vissza magát

Kuncze az anyjával indít, aki elment a százhalombattai fórumra. „Szegény vezekel, mikor megszülettem, azt mondták neki, mindegy mi leszek, csak politikus ne. Ezt nem tudta teljesíteni.”


Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor és közönségük


Azután arról beszél, amiről a fórumokon szokott: azt látja, az emberek félnek, reményvesztettek, a gazdaság leült, Simicska meg percenként keres egy milliót. A baloldali kormányok is hibáztak, ott a Simon-ügy is, de az szerinte sehol nincs a gázbizniszhez képest. „Ha nem váltjuk le a kormányt, nem hivatkozhatunk arra, hogy elvették a demokráciát. Akkor mi mondtunk le róla, és akkor nem is érdemeltük meg.”

Ezzel a gondolattal adta át a szót Kuncze Gyurcsánynak, aki a többszáz fős DK-s szimpatizánssereg előtt eléggé feloldódott. „Gáborral volt pár közös szép évünk. Nemhogy félreértsék…” – indított rögtön viccelődve a pártelnök. Medgyessy Péterbe is belecsípet: ő ki tudja mondani, hogy útelágazódás. (Medgyessy évekkel ezelőtt többször is nekifutott, „mihez érkeztünk”, útelágadozás lett belőle.) A DK elnöke Orbános beszólásokkal kacagtatta közönségét, kicsit nyomasztotta őket a „Kádár népe” szöveggel, a kelet és nyugat közti választással, majd a nyelvtudás fontosságát énekkel demonstrálta.Azt hittem, ezt már nem lehet fokozni, de tévedtem. A pártnak kell a pénz, ezért átment „biztosításügynökbe”: tukmálta az „átkozottul ronda” karkötőket („maguknak szép csuklója van, jól mutat”), az 500 forintos, nem fogó tollakat, és a könyveit. A szakácskönyvén például „egy állati szép fickó van”, (mármint ő maga) „ha odateszik az éjjeliszekrényre, az angyali mosolytól anélkül is el tudnak aludni, hogy xanaxot bevennének”. „Több Gyurcsány, kevesebb xanax.”


Jósolni nehéz

Bár ötből ötször egyéniben jutott be Kuncze az országgyűlésbe, sohasem elsőre. Az első fordulóban rendre harmadik lett – bár jóval az SZDSZ támogatottsága feletti arányban -, ahhoz, hogy nyerjen, a második fordulóban a szocialistáknak vissza kellett lépniük. A körzet is nagyobb, mint volt, az ellenfél is új.

Azt mondja, országos ismertsége miatt nem a nulláról indult, rendezvényein sokan voltak. Húzódozott, mikor felkérték a jelöltségre, de szembesítették azzal: ő maga mondta, mindent meg kell tenni a kormányváltásért. (Őt egyébként Gyurcsány Ferenc vette be a csapatba.) Ha nem nyer, befejezi a politizálást.

A fideszes Bóna Zoltán nem foglalkozik azzal, hogy ellenfele hányszor nyert már. A Fidesz alapüzenetei egységesek, de azért a helyi eredményekkel is kampányol. Másfél éve a Fidesz választókerületi elnöke, dolgozott azon, hogy ismertsége nagyobb legyen. Ő a polgármesterséget cserélné képviselőségre. A várakozások vegyesek: Bóna fóruma után beszéltünk pár emberrel – mint kiderült, mind aktivisták voltak: a Fidesz országos győzelmében egyikük sem kételkedett, a körzetet egyikük billegőnek tartotta. Százhalombattán viszont a megkérdezettek többsége úgy látta, lehetséges a kormányváltás. Bár az egyik hölgy szívesebben vette volna, ha a „Józsi” (Tóbiás – MSZP) indul megint egyéniben.