A mexikói földrengés áldozatainak száma 61-re nőtt

Fotó: AFP / PEDRO PARDO

-

Statikusok vizsgálják át az iskolák épületeit, nincs tanítás.


Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett Enrique Pena Nieto mexikói elnök az országot megrázó nagy erejű földrengés miatt. Pena Nieto szerint a halálos áldozatok száma 61-re emelkedett: Oaxaca államban 45-en, Chiapasban 12-en, Tabascóban pedig négyen haltak meg. A oaxacai Juchitán városát érte a legnagyobb kár, a legtöbb halálos áldozat is ott volt. Több épület is összedőlt, köztük egy kórház és a városháza egy része is.

"A földrengés ereje pusztító volt, de a mexikóiak válasza még hatalmasabb lesz" – mondta Enrique Pena Nieto miután ellátogatott a városba.

A 8,1-es erősségű földmozgás a legnagyobb volt Mexikó elmúlt százéves történelmében. A földrengés kiinduló pontja a guatemalai határ közelében volt, mintegy 100 kilométerre a partoktól, a tengerfenék alatt mintegy 70 kilométeres mélységben. A térséget órákon át több erős utórengés rázta meg.

Az ezer kilométerre lévő Mexikóvárosban is megremegtek az épületek, és rengetegen pizsamában rohantak ki az utcára az éjszaka közepén. Szökőárriadót is kiadtak, és érkezett is egy nagyjából egy méter magas hullám, de jelentősebb károkat nem okozott. Átmenetileg 1,8 millió ember maradt áram nélkül, és Mexikó legalább 11 államában elmaradt pénteken a tanítás, mert az épületeket statikusokkal vizsgáltatták át, hogy biztonságosak-e.