A méteres hó mellett már áradással is küzd a keleti part

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

19 halott, majdnem rekord hómennyiség, óriási szél és áradások. Nem kíméli a vihar Amerikát.


Emberek milliói kezdték azzal a napot vasárnap Washingtonban, New Yorkban és egyéb keleti parti városokban, hogy a hóból kiássák házukat, üzletüket. A amerikai óriáshóvihar, amely 19 ember életét követelte, New Yorkban minden idők második legnagyobb havát hozta 68 centivel. Ez csak kicsivel marad el a 2006-os rekordtól. (Képgalériánkat ide kattintva nézheti meg.)

A pénteken kezdődő óriásviharban 13-an az időjárás okozta autóbalesetben haltak meg Arkansas, Észak-Karolina, Kentucky, Ohio, Tennessee és Virginia államokban. Hólapátolás közben New Yorkban három, Marylandban egy ember halt meg, Virginiában ketten kihűltek.A vihar Washingtonra borított először havat, majd északra haladt, és New Yorkot érte el szombaton. A szél a 64 kilométer per órás sebességet is elérte, ezzel óriási hórakásokat fújt össze és autókat borított be.

New York és 10 másik állam kormányzója vészhelyzetet rendelt el. New York Cityben utazási tilalmat vezettek be az utakon, amelyet helyi idő szerint vasárnap reggel hétkor oldanak fel. Leállt a metró is, amely szintén ma reggel indul el. A Broadwayen elmaradtak a szombati előadások, és a vasárnapi Bruce Springsteen-koncertet sem tartják meg. Vasárnapra vonatkozóan a keleti parton 3500, hétfőre eddig 600 repülőjáratot töröltek.Eközben a vihar okozta árvíz is nehezíti a New Jersey-i partvidéken élők életét. A szemtanúk cunamiszerű áradásról, derékig érő vízről számolnak be, és a helyzet vasárnap még súlyosabb lehet, a nemzeti meteorológiai szolgálat riadót adott ki a régióra. „Arra számítok, hogy a városunk jelentős mennyiségű víz alatt lesz” – mondta egy helyi étterem-tulajdonos. Mindenki a 2012-es, Sandy hurrikán által okozott áradásokkal von párhuzamot, volt település, ahol még az akkorinál is magasabb a vízszint.A szombati eseményekről itt olvashat bővebben, a szombati képeket ide kattintva nézheti meg.