A merénylő menekül – folytatódnak a letartóztatások Törökországban

Fotó: AFP / YASIN AKGUL

-

Eddig 14 embert – köztük nőket és gyerekeket – gyűjtöttek be a rendőrök. A támadó nincs közöttük.


Izmirben őrizetbe vettek öt embert. Gyaníthatóan kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal, és közük lehet a szilveszteri isztambuli merénylethez. A rendőrségi akció célpontja három család volt, akik 20 napja érkeztek a közép-törökországi Konyából. Konyában tartózkodott a feltételezett merénylő is, mielőtt Isztambulba utazott. Izmirben 27 embert – köztük nőket és gyerekeket – állítottak elő.

A 39 halálos áldozatot követelő merénylet után eddig már 14 embert vettek őrizetbe, köztük két külföldi állampolgárt, akiket az Atatürk repülőtérről vittek a rendőrségre.

Az ujgur merénylő még szökésben van. Kilétét már ismerik a törökök, ám egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A merényletet az Iszlám Állam vállalta.


Százezrek kirúgva

A török parlament kedden újabb 3 hónappal meghosszabbította a júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot. Az októberben egyszer már meghosszabbított rendkívüli állapot felhatalmazza a kormányt arra, hogy a törvényhozás megkerülésével léptessen életbe törvényeket, és korlátozza vagy akár fel is függessze a polgári és szabadságjogokat. Lehetővé teszi azt is, hogy a kormány civil szerveződéseket és médiumokat zárasson be, a hatóságok pedig meghosszabbíthassák személyek vádemelés nélküli fogva tartását.

Július óta hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le, a puccskísérlet megszervezésével az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónokot és mozgalmát gyanúsítják. Gülen tagadja, hogy köze lenne a puccshoz.

A letartóztatások mellett több mint százezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából a rendőrség és a hadsereg soraiból, az igazságszolgáltatás és a média, valamint az oktatás területéről. A kirúgottakat azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban álltak Gülennel és mozgalmával.

Recep Tayyip Erdoğan elnök már előzőleg is figyelmeztette a rendkívüli intézkedések miatt aggodalmát kifejező Európai Uniót, hogy meg fogja hosszabbítani a rendkívüli állapotot, ahogy azt Franciaország is többször megtette a 2015. novemberi terrortámadás óta.