A merényletek után nyugodtan metróra szállt a párizsi mészáros

Forrás: MTI/AP

-

A zártláncú tévé felvételén látszik Abdelhamid Abaaoud 10:14-kor egy párizsi metróállomáson, amely mindössze egy utcányira van onnan, ahol később megtalálták a párizsi merényleteknél használt fekete Seat Leont. Ebből arra következtetnek a hatóságok, hogy Abaaoud nemcsak szervezőként, de aktív tettesként is részt vett a támadásokban. Abaaoudot a saint-denis-i rajtaütésnél ölték meg a rendőrök szerdán.


Abdelhamid Abaaoudot 10:14-kor rögzítette a zárt láncú tévé a Montreuil-ben lévő metróállomáson, amely talán 100 méternyire van onnan, ahol később megtalálták az éttermi lövöldözéseknél használt fekete Seatot. Ebből arra következtetnek a hatóságok, hogy Abaaoud, akit szerdán a saint-denis-i rajtaütésnél lőttek le a rendőrök, nemcsak szervezője, de aktív résztvevője is volt a merényleteknek.


Az autót a múlt pénteki terrortámadások előtt a még mindig szökésben lévő Salah Abdeslam bátyja, Brahim Abdeslam bérelte ki Belgiumban. Pénteken 21:25 és 21:45 között 3 fegyveres hajtott végig vele a párizsi belső kerületekben lévő utcákon, ahol 4 helyszínen 6 éttermet támadtak meg, amelyekre – az utolsó kivételével – sortüzet zúdítottak. Összesen 39 ember halt meg ezekben a támadásokban. Az utolsó helyszínen Brahim Abdeslam felrobbantotta magát a testén viselt robbanóövvel.

A másik két fegyveresről még nem közöltek részleteket még, de egyikük ezek szerint feltehetően Abdelhamid Abaaoud, a másik pedig – egy már korábban előkerült térfigyelőkamera-felvétel alapján – Salah Abdeslam lehetett.

10:14-kor egyébként az éttermeknél és a Stade de France stadionnál már vége volt a merényletsorozatnak, ugyanakkor a Bataclan nevű koncertteremben még bent volt három terrorista, akik túszokat ejtettek.

Salah Abdeslam valószínűleg Brüsszel környékén bujkál, miután a merényletek utáni reggelen két másik férfival egy autóban sikerült elhagynia Franciaországot. A két segítőt letartóztatták. Egyikük szerint összesen háromszor állították meg autójukat a francia rendőrök, de mindháromszor el is engedték őket.
Salah Abdeslam bérelt ki a támadásoknál használt 3 autó közül kettőt, és a két párizsi szálláshelyet is, ahol a terroristák a merényletek előtt laktak.