A méreg összetétele miatt függesztettek fel nyolc halálbüntetést

Fotó: MTI/MTVA / Charles Krupa

-

Felfüggesztette nyolc kivégzés végrehajtását egy arkansasi bíró pénteken, miután a gyilkosságért halálra ítélt foglyok ügyvédei megtámadták az államnak a méreginjekciókkal kapcsolatos titoktartási rendeletét.


A déli Arkansas, amely egyike az Egyesült Államok azon 31 államának, amely 2005 óta nem hajtott végre egyetlen halálos ítéletet sem, október 21-én tervezte felújítani a halálbüntetéseket két kivégzéssel.

Wendell Griffen bíró azután hozta meg döntését, hogy a foglyok védői szerdán az állam törvényeivel ellentétesnek nevezték az arkansasi törvényhozásnak azt az idei rendeletét, amely szerint titokban kell tartani a kivégzéshez használt méreginjekciók összetevőit szállító cégek nevét. Indoklásában a bíró úgy vélte, alaposan meg kell vizsgálni a védelem érvelését, miután „a panaszosoknak ez a lépés az egyetlen jogi lehetőségük arra, hogy kétségbe vonják a kivégzés módszereire vonatkozó rendeletet és a halálukhoz vezető kivégzési eljárás menetét”.

Griffen döntése annak az Egyesült Államokban régóta zajló vitának a menetébe illeszkedik, amely a körül zajlik, hogy a méreginjekciók esetleges túladagolása, az alkalmazott altatószerekkel szembeni rezisztencia vagy a mérgek adagolásában elkövetett hibák felesleges szenvedéseket okozhatnak a halálra ítélteknek.

Asa Hutchinson, Arkansas republikánus kormányzója, aki a kivégzések felújítását szorgalmazza, reagálásában csalódottságának adott hangot, amiért „az áldozatok családjainak ismét várniuk kell” arra, hogy a tettesek elnyerjék büntetésüket.

Griffen bíró 2014 februárjában egyszer már hozott egy hasonló döntést kilenc halálra ítélt ügyében, akik azt állították, hogy kivégzésük sértheti az Egyesült Államok alkotmányának 8. kiegészítését, amely tiltja bármilyen „kegyetlen és rendkívüli büntetés” alkalmazását.

2014-ben egy oklahomai kivégzés több mint negyvenperces agóniába torkollott a rosszul sikerült méreginjekció miatt. Oklahoma állam pedig éppen csütörtökön ismerte be, hogy egy halálra ítéltet idén januárban tévedésből egy, az útmutatókban nem szereplő vegyülettel végeztek ki.