A Mercedest is elérte a dízelbotrány

Fotó: AFP / THOMAS KIENZLE

-

Az amerikai környezetvédelmi hatóság magyarázatot követel a német gyártótól a papírformánál jóval magasabb károsanyag-kibocsátás miatt - adta hírül az Equilor Befektetési Zrt.


Még február 18-án egy magánszemély tett feljelentést a Daimler ellen, mivel állítása szerint hideg időben (10 fok alatt) a Mercedes-Benz BlueTec dízelje jóval magasabb károsanyag-kibocsátás mellett üzemel, mint azt a cég prospektusa állította. Az eljárást az a seattle-i ügyvédi iroda kezdeményezte, amelyik a legtöbb beadványt juttatta el az Igazságügyi Minisztériumhoz a Volkswagennel kapcsolatban.

Az említett ügyvédi iroda pertársasági beadványt nyújtott be a Daimler ellen. Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) most magyarázatot követel a német cégtől. Az autógyártó már korábban is úgy nyilatkozott, hogy visszautasítanak mindennemű gyanúsítást, de együttműködnek a hatóságokkal. A beadvány szerint a Daimlernél is mechanikus eszköz okozhatta a kibocsátási értékek eltérését.

A Volkswagennek egyébként éppen ma kellene közzétennie negyedéves számait - hívja fel a figyelmet az Equilor. A konszern már korábban jelezte, hogy csúsztatják az eredmények publikálását és a lehető leghamarabb tájékoztatják a befektetőket az új időpontról.

A Bild am Sonntagban megjelent interjúban a cég volt vezérigazgatója, Martin Winterkorn elmondta, hogy a tavaly szeptemberben kirobbant botrány előtt két héttel tájékoztatták az amerikai hatóságokat arról, hogy manipulálták a kibocsátási értékeket.