A Mercedes Benz az év drámája

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A kurucok, a labancok, a kommunisták is előkerülnek Esterházy legutolsó drámájában.


Az ember tragédiája átiratának tekinthető Mercedes Benz, Esterházy Péter utolsó drámája kapta meg az Évad Legjobb Drámája díját. A nemrég elhunyt szerző egy-egy munkáját most harmadjára ismerte el a Színházi Dramaturgok Céhe, 2007-ben a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok, 2011-ben az Én vagyok a Te című darabja lett Az Évad Legjobb Drámája.

A Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta nyújtja át az elismerést, a 2015/2016-os évadban a szavazatok alapján szoros volt a verseny. A két másik döntős darab Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál és Székely Csaba A homokszörny című színdarabjai voltak.

A díjat a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én, a Színikritikusok díjátadójának keretében, a Budapest Bábszínházban adja át Radnai Annamária, a Dramaturg Céh elnöke. A díjat a szerző felesége, Esterházy Gitta fogja átvenni.


A Mercedes Benz tavaly novemberi bemutatóját még látta a szerző a Rátkai Márton Színházi Műhely társulat felolvasó színházi előadásában.

A darab Az ember tragédiája keretjátékát idézi, de ezúttal az Úr és Lucifer fogadásának tétje az évszázados történelmű Esterházy család sorsa. Lucifer, kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, de különösen a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedeibe, ő maga pedig gyakran, kísértőként, más és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfihőseit - olvashatjuk az ismertetőben.

A Szlovák Nemzeti Színház felkérésére született a nagy mű, ennek körülményeiről a Vasárnap számolt be részletesen. „Péter a rá jellemző eleganciával fogadta a javaslatainkat, s fél évet kért a mű végleges formájához" - mondta Peter Kováč, a Szlovák Nemzeti Színház fődramaturgja. "Akárcsak a Harmonia caelestis első felében, itt is visszamegy a múltba, egészen a török időkig, a kuruc-labanc harcokig. S ami ugyancsak érdekessé teszi a történéseket: a helyszín (a galántai Esterhazy-kastély). A gróf körül is néz a kastélyban, s amikor elszenderedik a helyszínen, álmában megjelenik az Úr és Lucifer, ami remek alaphelyzet lehet. A második rész már a 20. században játszódik, nagypapa, apa és fia hármasával, valamint a többi szereplővel."

A Mercedes Benzben előkerülnek a kurucok, a labancok, a kommunisták, az ÁVO, Puskás, Haydn és mindaz, amit a családtagok végigélnek a történelem folyamán. Többször megszólal az előadásban Janis Joplin Mercedes Benze is, amely főleg a végén hallható sátáni kacajjal. "Ezt volna jó elérni, a rémületnek és az örömnek ezt az együttállását, a szabadságát és reménytelenségét, komolyságot és komolytalanságot egyszerre" - mondta egy interjúban Esterházy.