A menekültválság újabb állomása: Zákány

Fotó: MTI / Varga György

-

A vasútállomás vonzza oda a horvát útvonalat választó menekülteket, akiktől a helybéliek a gyermekeiket féltik.


Zágrábból taxikkal és civil autókkal 24 illegális bevándorlót szállítottak vasárnap délután a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőre, ahol a magyar hatóságok buszokra szállították át az érkezőket. Vasárnap kora estig egy autóbusszal 62 illegális bevándorlót vittek a letenyei határátkelőhöz a horvát hatóságok. Az előző két nap gyakorlatának megfelelően az utasokat a származási országukat firtató kérdés után egyesével irányították át két magyar buszra, majd a Somogy megyei Zákányba, az ottani (gyékényesi) vasútállomásra vitték tovább.

Estére már több mint 1000 migráns érkezett Zákányba. A Horvátországból érkező migránsokat a határról rendőrök kísérik kisebb csoportokban a vasútállomáson álló, 16 vasúti kocsiból álló szerelvényhez. Többségük fiatal férfi, az első két csoportban, amelyben mintegy 250-en voltak.

Az állomáson veszteglő vonaton mintegy 300 ember várakozik reggel 9 óra óta. A vonat feltehetően még órákig ott áll majd, mert -Letenyéből buszokkal hoznak még migránsokat a zákányi vasútállomásra, és csak ezt követően viszik majd el őket valamelyik regisztrációs pontra.Megerősítik az ügyeletet a zákányi suliban, oviban

A megszokott rend szerint folytatódik hétfőn az óvodai és iskolai munka az zer lelkes Zákányban, ám rendkívüli esemény esetén azonnal lezárják az oktatási intézményeket - közölte a Somogy megyei település polgármestere . Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP) elmondta: mivel az iskola közvetlenül a vasútállomás, az óvoda pedig a migránsok által birtokba vett sportpálya mellett van, fontosnak tartja, hogy megnyugtassa a település lakóit, a gyermekek biztonságban lesznek.

Vasárnap délután tájékoztatják a teendőkről a civil szervezetek és az intézmények vezetőit és a pedagógusokat, továbbá a település Facebook-oldalán is tudatták, hogy a gyermekek - a több mint 100 iskolás és 30 óvodás - kizárólag a szülőkkel, vagy meghatalmazottjukkal hagyhatják el az óvodát, illetve az iskolát. Mindkét intézményben megerősítik ügyeletet, a gyerekek kíséretét, a szülőket pedig szülői értekezleten tájékoztatják.

A zákányi vasútállomáson jelenleg nyugalom van. A migránsok egy csoportja - mintegy 300-400 ember - a vonaton várja, hogy elinduljon a regisztrációs pontok valamelyikére. Az MTI értesülése szerint vasárnap az esti órákban Zákányba újabb migránsok érkeznek. Vonattal 1000-1200 embert hoznak a magyar határra Horvátországból.


A késő délutáni órákban hét személyautó, taxik és civil járművek 24 migránst hoztak a magyar-horvát határátkelőre, ahol a magyar rendőrök ugyancsak buszra ültették át a magukat szíreknek és irakiaknak valló férfiakat. Mint a fuvarozóik nyíltan elmondták: autónként 150 euróért, Zágrábból indultak Letenyére, de információjuk szerint még akár 100-200 autó is érkezhet újabb migránsokkal.

A horvát hatóságok nem tiltják az ilyen fuvarokat, de Magyarországra ezekkel az autókkal nem léptek be a sofőrök, így mindegyikük visszafordulhatott a horvát fővárosba. Az autópálya-átkelő forgalma továbbra is zavartalan, a határon változatlanul erős a rendőri jelenlét, és a helyszínre még szombaton vezényelt katonai egységek is biztosítják a rendőrök munkáját.

Mindeközben a magyar-szlovén határon, a Rédics-Hosszúfalu (Dolga vas) átkelőnél az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy vasárnap délután csak az üres sátrak és bennük felállított ágyak vártak arra, hogy szükség esetén átmeneti szállást biztosítsanak. Lendván, egy egykori gyárterületen kialakított nagyobb gyűjtőponton ugyanakkor több száz illegális bevándorló tartózkodott a számukra biztosított sátrakban és azok környékén.