A menekültügy kezelése miatt is rácsap Magyarország kezére az unió

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az ország menekültügyi szabályozása miatt. Ezt a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentették be Brüsszelben. A Bizottság többek között azt is kifogásolta, hogy Magyarország még a menedékkérő fellebbezések elbírálása előtt az ország elhagyására kényszeríti a kérelmezőket.A menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban a bizottság azt kifogásolta, hogy nem lehet fellebbezés keretében újabb tényekre és jogi szempontokra hivatkozni. Továbbá, hogy Magyarország fellebbezés esetén nem függeszti fel automatikusan az adott ügyben hozott határozatokat, és még a fellebbezés elbírálása előtt az ország elhagyására kényszeríti a kérelmezőket.

Az EB szerint az illegális határátlépéssel kapcsolatos gyorsított büntetőeljárásokra vonatkozó magyar törvény nem tartja tiszteletben az eljárás során igénybe vehető fordításhoz és tolmácsoláshoz való jogról szóló uniós irányelveket. Pedig ezek biztosítanák,hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak megkapják minden szükséges dokumentum írásbeli fordítását.


Lázár: Ez bosszú

Magyarországgal szembeni bosszúnak minősítette a Brüsszel által indított kötelezettségszegési eljárást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerinte azért indított eljárást az Európai Bizottság a magyar menekültügyi szabályozás miatt, mert Magyarország megtámadta a kötelező kvótákról szóló uniós döntést az Európai Bíróságon.