A menekültnek a kerítés nem probléma, legfeljebb alagutat ás

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

A szerb belügyminiszter azzal reagált a magyar-szerb határ lezárásának ötletére, hogy a határok megvédésében az Unió országainak segítségét kérte, közleményében nem említette meg a „kerítés” szót. A szerb parlament integrációs bizottságának elnöke, a volt szerb köztársasági elnök és a menedékkérők védelmével foglalkozó szerb központ igazgatója viszont kitért a négyméteres akadály tervére: szerintük például teljesen felesleges a határon kerítést emelni.


Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter is reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére, amely szerint a magyar kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.


Stefanovic a közleményében azt hangsúlyozta, hogy Szerbia a menekülthullám megjelenése óta elkötelezett a probléma megoldása iránt. „Szeretnénk megmutatni, hogy olyan komoly partnerek vagyunk, akik a saját és az EU határait is védik, ebben a folyamatban azonban a szerbiai állampolgárok érdekeire és biztonságára is figyelnünk kell" - írta a szerb miniszter.

„Arra kérjük az Európai Unió országait, hogy segítsenek nekünk ebben, tegyenek további erőfeszítéseket annak érdekében, hogy Szerbia megvédhesse azokkal az országokkal közös határait, ahonnan a migránsok érkeznek, hiszen ők elsősorban az EU-tagországokból - Görögországból és Bulgáriából - jönnek Szerbiába" - tette hozzá.


A kerítés nem fogja megállítani a migránsokat

Aleksandar Senic, a szerb parlament integrációs bizottságának elnöke szerint azonban nem jó üzenetet hordozna sem az Európai Unió, sem a szomszédos országok számára, ha Magyarország négy méter magas kerítéssel zárná le déli határát. Kiemelte, hogy a szolidaritás az EU egyik alapvető értéke, egy kerítés felhúzása pedig semmiképpen sem lehet az európai népek közötti szolidaritás szimbóluma.


A Boris Tadic volt köztársasági elnök vezette ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDS) politikusa pedig azt mondta, hogy az európai kontinens bármely részén emelt kerítés nem fogja megállítani a migránsokat.

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója is hasonló véleményen van: egy kerítéssel nem lehet gátat emelni az illegális bevándorlók óriási hulláma előtt. A B92 televízióban nyilatkozva az igazgató kiemelte, hogy kerítés miatt egyre többen maradnak majd a határsávban. „Egy kerítés nem állíthatja meg azt, aki az erőszak elől menekül, és menedéket keres" - fogalmazott.

Szerinte a kerítés felállítása után a csempészet még elterjedtebbé válik, az emberek alagutakat fognak ásni, a „senki földjén" ragadnak, és alternatív átjutási lehetőségeket fognak keresni. Kiemelte, hogy Szerbia azért is van rossz helyzetben, mert ez az utolsó állomás a schengeni terület előtt, ezért nem nagyon fognak a bevándorlók más útvonalakat keresni.

Magyarországra csak az idén 54 ezer menedékkérő érkezett, az év végéig ez a szám elérheti a 130 ezret is, és a hivatalos adatok szerint a migránsok 95 százaléka Szerbián keresztül jut az országba - emlékeztetett a szerb sajtó szerdán.