A menekülteket befogadó Gyurcsányt dicsérte a CNN

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-


A magyarországi menekülthelyzetről adott interjút csütörtökön a CNN-nek Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A korábbi miniszterelnök az otthonából jelentkezett be, az egyik legismertebb külpolitikai riporter, Christiane Amanpour faggatta. (A hatperces felvételt itt tudja megnézni.)

Először arról kérdezték, hány menekültet fogadott be az otthonába. A politikus azt mondta, ez naponta változik, volt náluk egyszerre tizennégy ember is, két nappal ezelőtt például két afgán srácot fogadtak be. “Megteszem, amit tudok” - fogalmazott.

Amanpourt az is érdekelte, hogy a politikus, főz-e, mos-e azokra az emberekre, akiket ideiglenesen befogad. Azt felelte, amikor kiderül hány ember jön hozzájuk, akkor elkezd főzni. Meleg élet, gyümölcsöt, zöldséget ad nekik, a csirkét például szerinte különösen szeretik.

Gyurcsány szerint azt is fel szokták ajánlani, hogy a következő reggelre kimossák a náluk megszálló menekültek ruháit. Előfordult olyan is, hogy hívtak nekik orvost. Megemlíti egy hozzájuk betért fiút, aki influenzás volt, de volt náluk egy terhes nő is.

Arról is beszélt, tudja, hogy működik a média, szerinte a lapoknak, tévéknek két napig érdekes, amit csinál, de ennek ellenére folytatja tovább. Amanpour megjegyezte, Gyurcsány téved, mert amit tesz, az érdekes marad még hosszú ideig.

A riporter azt is megemlítette, hogy sajnos a magyar kormány nagyon másképp viselkedik, mint Gyurcsány. A DK-s politikus szerint valószínűleg azért, mert az Orbán-kormány így próbál szavazatokat gyűjteni.

Az atv szerdán számolt be arról, hogy Gyurcsány menekülteket fogadott a házába. A csatorna egyik olvasójától kapott videót, melyen az látható: az exkormányfő migránsokkal megy fel a Déli pályaudvar lépcsőjén. A politikus megerősítette: valóban menekültekkel látható a felvételen, néhány napja egy-egy éjszakára migránsokat fogadnak be az otthonukba.