A menekültek újabban Albánia határán próbálkoznak

Fotó: MTI/AP / Boris Grdanoski

-

Több száz szíriai menekült már megváltoztatta az útvonalát, és Macedónia helyett Albánián át próbál bejutni az EU-ba.


Klajda Gjosha, Albánia belügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy a határon nagyszámú szíriai menekült várakozik arra, hogy beengedjék őket Albániába – idézi őt a New Arab hírportál.


Gjosha szerint a határnál gyülekező több száz szíriai vélhetően azért módosította útvonalát, mert Macedónia a hétvégén arról döntött, hogy a Görögországból érkező afgán migránsoktól megtagadja a belépést az országba, a szíriaiakat és irakiakat pedig ezután szigorúbban ellenőrzi.

Bár Albánia és Macedónia is határos Görögországgal, mostanáig a menekülthullám elkerülte az albánokat, július óta az albán rendőrök csupán néhány száz migránst tartóztattak fel, azokat is a határ túlsó oldalán. Csütörtökön a hatóságok pedig néhány pakisztánit toloncoltak vissza, akik illegálisan léptek be Albániába.


Az Inquirer.net szerint az albán hatóságok tervezik, hogy az ország déli részén, a határ közelében, Korca és Gjirokastra városok mellett befogadóállomásokat létesítenek a szíriai menekültek számára.


Görögországba csak idén több mint százezer menekült jutott be, és próbált onnan tovább haladni. Ausztria és a balkáni országok is ezért szigorítottak a menekültpolitikájukon: Ausztria naponta csak 80 menekültkérelmet hajlandó regisztrálni, illetve Szlovéniához, Macedóniához, Szerbiához és Horvátországhoz hasonlóan napi mintegy 580 migráns belépését fogja engedélyezni.