Hiába mennek a menekültek a magyar határra Belgrádból

Fotó: AFP / ALEXA STANKOVIC

-

A belgrádi éhségsztrájkolókat vélhetően manipulálták, de nem adják fel, egy részük vonatra ül, a fáradtság és a hőség miatt feladják a gyaloglást, de folytatják útjukat a magyar határ felé.


A szerb menekültügyi biztos, Vladimir Cucić szerint minden arra utal, hogy manipulálnak az emberekkel, akik pénteken éhségsztrájkba kezdtek, majd gyalog megindultak Belgrádból a magyar határ felé. Ezért sincs köztük egy nő és gyermek sem.

Szombat reggel megérkeztek Indjijába, a szerémségi városba. Állítása szerint megváltoztatták taktikájukat, és Újvidékre a migránsok egy része már vonaton utazik.

Az Al Jazeera riportere arról számolt be, hogy a pénteki negyven kilométer megtétele után sokan fájdalmakat éreznek, a hőség is nagy, és Szabadkáig, illetve Horgosig viszont még több mint száz kilométer vár rájuk. Ezért döntött a menekültek egy része úgy, hogy inkább megvárja a vonatot, és azzal megy tovább. Ám felvetődik a kérdés, mit érnek el az akcióval, ha a magyar határon semmi sem változik, és naponta továbbra is csak 15 embert engednek be a tranzitzónákba, hogy menedéket kérhessenek.