A menekültek ne riasszák a turistákat - üzen a kormány a Bazilika elől

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Újságírókat kürtölt össze a gazdasági tárca a Szent István térre, miután egyre többen mondják le Magyarországra tervezett útjukat.


Magyarország változatlanul biztonságos turisztikai célpont - ezt igyekezett bebizonyítani egy sebtében összehívott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyen Ruszinkó Ádám, a turizmusért felelős helyettes államtitkár mellett Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke is részt vett.

Ruszinkó Ádám hangsúlyozta: a turisztikai látványosságok távol esnek a menekültválság helyszíneitől, a hazai turisztikai forgalom békében, jó hangulatban zajlik, a turisztikai célpontoknál semmilyen feszült helyzet nem alakult ki. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a bekért adatok alapján a budapesti repülőtéren semmilyen jelét nem észlelték a leginkább a vasúti pályaudvarok környékén előidézett migráns helyzetnek.

A közúti közlekedés fennakadásoktól mentes, a migránsok száma a Déli pályaudvaron elenyésző, a Nyugati pályaudvaron kisszámban vannak jelen, a Keleti pályaudvaron viszont sokan vannak, onnan csütörtök óta nem indul közvetlen vonat Nyugat-Európába - mondta a helyettes államtitkár, jelezve, a Magyarországról Nyugat-Európába utazóknak azzal a kellemetlenséggel kell számolniuk, hogy Hegyeshalomnál vagy a szlovák határnál át kell szállniuk egy másik vonatra.

Erdei Bálint délelőtt közleményt adott ki a szakmai szövetség nevében, amelyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter intézkedését kérte, miután az elmúlt napokban jelentősen megnőtt azoknak a külföldi turistáknak a száma, akik lemondták magyarországi utazásukat.

A szervezet attól tart, hogy a következő napokban még több lemondás érkezhet, ami jelentős bevételkiesést okozhat. Szerintük határozott és gyors kommunikáció segítségével el lehet kerülni az élénkülő beutazó turizmus jelentős visszaesését, ellenkező esetben Magyarország jelentős nemzetgazdasági bevételtől eshet el. A délutánra összehívott tájékoztatón erre tesznek kísérletet a gazdasági tárca részéről.

Erdei Bálint, a MUISZ elnöke elmondta: van olyan utazási iroda, ahol a jellemzően napi 50 egyéni foglalás helyett az utóbbi két napban csak 4-6 érkezett, a csoportok pedig a tervezett létszámnál kevesebb fővel érkeznek, mivel sokan nem mernek ide utazni. Eddig jellemzően a szeptember elején-közepén esedékes utakat töröltek, de volt már októberi nagy létszámú csoport lemondás is.

Van olyan tagiroda, amely jelezte, hogy Hegyeshalomból nem tudnak továbbjönni vonattal Bécsből érkező a vendégei. Egyelőre csak néhány iroda jelezte a problémát, de attól tartanak, hogy a következő napokban ennél több lemondás érkezhet.

A fő probléma az, hogy a külföldi sajtóban folyamatosan sokkoló képek jelennek meg a magyarországi helyzetről és ez már önmagában elriasztja a turistákat attól, hogy Magyarországra jöjjenek, függetlenül attól, hogy repülővel, vonattal, autóval, vagy hajóval érkeznének - mondta, hozzátéve: további tapasztalat, hogy a Keleti pályaudvar környéki szállodákból azonnal szeretnének átköltözni a vendégek más hotelekbe.

Erdei Bálint szerint mivel az első jelzések csütörtökön érkeztek, a várható bevételkiesés összegét még nagyon nehéz megállapítani.