A menekültek miatt újra előkerült a kétsebességes Európa gondolata

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter vetette fel egy pénteken megjelent interjúban. Szerint ellenőrizni kell az EU külső határait, de „a kerítések Európája elképzelhetetlen”.


Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb politikusa a Die Welt című német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy olyan „rendet” kell kialakítani, amelyben az államok a „nemzeti felelősség” bizonyos részeit feladják Európa javára. Erre azért van szükség, mert „nemzetállami szinten csaknem tehetetlenül állunk a globalizációval szemben”.


Erre példa a „menekültválság, ez is gyorsabban indít majd minket közös cselekvésre Európában” – mondta Wolfgang Schäuble, aki szerint uniós szinten szabályozott menedékjogra és menekültpolitikára van szükség, „méghozzá gyorsan!”

Ennek a politikának választ kell adnia arra a kérdésre, hogy miként lehet a külső határokon is szabályozni a belépést az EU-ba úgy, hogy „továbbra is nagylelkűen befogadunk menekülteket”, de „nem sodorjuk magunkat olyan helyzetbe, amelyben Európa tönkreteszi saját magát” – tette hozzá a német pénzügyminiszter, hangsúlyozva, hogy „ellenőrizni kell a belépést Európába”.


Az európai külső határokon dől el az a kérdés, hogy sikerrel kezeljük-e a menekültek és gazdasági bevándorlók beáramlását

– mondta. Szerinte ehhez gyors és hatékony megoldásokra van szükség.

Arra a kérdésre, nem helytálló-e Angela Merkel kijelentése, miszerint a menedékjog nem ismeri a felső határ fogalmát, a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kancellárnak meg kellett tennie ezt a kijelentést, különben előfordulhatott volna, hogy az alkotmánybíróság az alaptörvény tiszteletére inti. Ugyanakkor minden jogrend ismeri a római jog alapvetését, amely szerint senki nem köteles a képességein, lehetőségein felül teljesíteni (ultra posse nemo obligatur) – tette hozzá Wolfgang Schäuble.

Az uniós menedékjog kialakítása nem lesz könnyű, de gyorsan el kell végezni a munkát, „nem évek, hanem hónapok” alatt. A legelső lépésben pedig ellenőrzés alá kell vonni a menekültáradatot, mert a helyzet súlyos, és akár még súlyosabb is lehet.

Az uniós integráció leginkább a válságokban mozdul előre, és a mostani válságnak is az lesz a hatása, hogy a folyamat a vártnál gyorsabban halad majd előre – fejtette ki a német pénzügyminiszter.

A tagállamok hajlandósága különböző mértékű, ezért ismét elő kell venni a kétsebességes Európa gondolatát – tette hozzá. Szerinte az EU működéséről szóló szerződés módosítása nélkül ki lehet alakítani egy új menekültügyi rendszert. A kezdeményezéshez Németország mellett Franciaország, Olaszország biztosan csatlakozik majd, és „remélhetőleg” Görögország is.


Természetesen a kelet-európaiakkal is beszélni kell, és nem szabad Magyarországot mindig a sarokba állítani

– mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: „a magyaroknak kell viselniük a Schengen-rendszer külső határára nehezedő nyomást”.

Arra a kérdésre, hogy az általa felvázolt új Európa a határkerítések Európája lesz-e, Wolfgang Schäuble azt mondta, hogy „Európának kifelé világossá kell tennie, hogy ellenőrzi bejáratait”, de „a kerítések Európája elképzelhetetlen”.

Ugyanakkor Európa mint a „jólét régiója” felelősséggel tartozik az üldözöttek és a világ szegényei iránt – mondta a német pénzügyminiszter.