Ezrek tüntettek a kormány menekültpolitikája ellen

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Nagyjából 3-5 ezren gyűlhettek össze szerda este a Nyugati téren a menekülteket segítő egyik civil csoport, a Migration Aid által szervezett, „Az én nevemben ne” elnevezésű néma tüntetésre. A pártfüggetlennek meghirdetett megmozduláson a kormány bevándorláspolitikája és a menekültügyet érintő, parlament elé benyújtott törvénymódosítások ellen tiltakoztak a résztvevők. A menet a Nyugati tértől vonult a Parlament elé.


Az esemény Facebook-oldalán a szervezők felszólították a kormányt a „félelemgerjesztő látszatintézkedések megszüntetésére”, „a bárminemű embercsoportok démonizálásának beszüntetésére”„ az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására és védelmére” valamint „az európai integrációs politikában való aktív nemzetközi szerepvállalásra”.


Szerintük a kormány 1945-re emlékeztető retorikát folytat, melynek során „embercsoportokat démonizálva zárt táborokat hoz létre, a katonaságot pedig a lakosság érdekére hivatkozva félelemkeltésre használja fel”. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetért elsősorban nem a menekültek, nem az embercsempészek, de még csak nem is az Iszlám Állam a felelősek, hanem – ahogy fogalmaztak – az „impotens magyar kormány és közigazgatás”, valamint a „manipulatív problémagerjesztés”Helyszíni tudósítónk rendőröktől azt hallotta, olyan 3-5 ezer fősre becsülték a Nyugati térnél összegyűlt tömeg. Előbb két ellentüntető is megjelent a felüljárónál, nemzeti színű zászlóval és „Migránsok menjetek haza!” feliratú transzparenssel, később az Alkotmány utca sarkánál nyolcan álltak egy nagy transzparenssel. A Nyugati tér környékén dugó alakult ki, mivel a rendőrség lezárta a forgalmat a Bajcsy Zsilinszky út Deák tér felé vezető oldalán.


Az ellentüntetők


A tüntetést az a törvénymódosítás javaslat váltotta ki, melynek értelmében „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” esetén a hatóságok és a honvédség kiterjesztett jogköröket kapnak. A parlament csütörtökön és pénteken tárgyalja a javaslatot.

A Parlament előtt Zsohár Zsuzsa, a Migration Aid szóvivője tartott beszédet, miután a tömeg nagy részét leültette a Kossuth tér kövére, hogy a hátsó sorokból is lehessen látni. Az adományok és a segítség megköszönését követően Zsohár felolvasta a kormányhoz intézett követeléseket, és elmondta, hogy nincsenek illegális emberek, sem démonizálható emberek, csak emberek.A tüntetők az ellen is tiltakoztak, hogy tranzitzónának hívják a határ mentén felállított zárt határzárt, mert az szerintük a segítség szinonimája. Szerintük a benyújtott törvénycsomag „44 oldalnyi tömény embertelenség”. A képviselőknek a szervezők felajánlották, hogy elviszik őket a tranzitzónába, hogy lássák a valóságot, vagy Kiskunhalasra egy sátorba. Pénteken pedig szívesen rendeznek nekik egy akadályversenyt az országon keresztül, kizárólag urdu nyelvű űrlapokkal – ezzel arra utaltak, hogy a menedékkérőknek maguknak kell eljutniuk a menekülttáborokba, minden állami segítség nélkül.Az esemény nem sokkal nyolc után ért véget, miután Szalóki Ági énekesnő és a tömeg egy része közösen elénekelte az „Erdő mellett estvéledtem” kezdetű népdalt.