A menekültek megtalálták a magyar–horvát határt

-

Kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek a zöldhatáron át. Csütörtökön csaknem ötszáz embert fogott el a rendőrség.


Mintegy ötszáz migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában. A menekültek a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd rendőrségi objektumokban előállítják őket.

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyeztet és ennek megfelelően reagálnak. A magyar–horvát határ baranyai része 142 kilométer hosszú, ebből 80 kilométer a szárazföldi szakasz. A menekültek csütörtökön délután jöttek először nagyobb számban a magyar–horvát határon át Baranyába, Illocska, Old és Sárok térségében bukkantak fel. A rendőrség korábban azt közölte: „A szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot”.

A rendőrség összesítése szerint egyébként csütörtökön összesen 764 menekültet fogtak el. Szijjártó Péter csütörtök esti sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarországra idén nyolc és fél hónap alatt több mint 200 ezer illegális bevándorló érkezett. A kormány még kedden hirdetett Bács-Kiskun és Csongrád megyékre úgynevezett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – ilyen akkor rendelhető el, ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában a napi ötszáz, két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven, vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja. Szijjártó Péter csütörtök este bejelentette, hogy Baranya és Somogy megyében is válsághelyzet lesz, és megkezdődik a fizikai határzár építése.