A menekültek jönnek, a horvátok szavaznak

-

A menekültválság közepén választanak új parlamentet a horvátok.


Megkezdődtek a horvátországi parlamenti választások vasárnap: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahová valamivel kevesebb mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak. Az előrejelzések szerint teljesen kiegyenlített a két nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (SDP) és az ellenzéki, jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatottsága, valószínűleg a kisebb pártokkal kötendő koalíciós megállapodásokon múlik majd, hogy közülük melyik kerül hatalomra. A szavazóhelyek 19 óráig lesznek nyitva.

A két nagy párt mást-mást ígér a menekültválság kezelésére, ami a gazdaság mellett a választási kampány egyik legfontosabb témája volt. Ranko Ostojic belügyminiszter a héten közölte, hogy idén eddig 320 ezer menekült ment át az országon. Zoran Milanovic miniszterelnök és a szociáldemokrata párt elismerést váltott ki azzal az együttérzéssel, amellyel a menekültválságot kezelte, az ellenzéki HDZ vezetője, Tomislav Karamarko viszont keményebben lépne fel: ő a katonasággal és kerítésekkel állná útját a menekülteknek.

Horvátország történelmében először lesz preferenciális listás szavazás, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel preferencia szerint rangsorolhatják. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen 8 képviselőt juttathatnak a parlamentbe – a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek hármat, illetve a három fennmaradó képviselői helyért a többi kisebbség verseng. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban. A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátum négy évre szól. Részeredményeket már 22 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda.