A menekültek jogaiért tüntettek Debrecenben

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

A debreceni menekülttábor lakóinak jogaiért demonstrált a Migráns Szolidaritás Csoport mintegy száz tagja szombaton Debrecenben, a menekülteket befogadó állomás előtti területen.


A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy az odaérkező menedékkérők ne kerüljenek menekültügyi őrizetbe – mondta el Babak Arzani, a csoport egyik iráni tagja, maga is menekült, a helyszínen az MTI tudósítójának. Kifogásolta, hogy a debreceni menekülttáborba érkezők 42 százalékát – ahogy fogalmazott – azonnal „bezárják”, és szerinte nem lehet tudni, milyen szempontok alapján döntenek. Babak Arzani utalt a Helsinki Bizottság legutóbbi jelentésére, amely szerint a debreceni menekülttáborban a legrosszabb a helyzet a magyarországi befogadóállomások közül. Debrecenben nem példa nélküli a menekültek fizikai bántalmazása, kezdetleges módon állapítják meg a kiskorúság tényét, és számos esetben nem lehet tudni, mit történik a kérelmezőkkel a szögesdróttal, betonkerítéssel körülvett táboron belül – állította Babak Arzani. Reményét fejezte ki, hogy demonstrációjukkal  hozzájárulnak a menekültügyi őrizet eltörléséhez Magyarországon. A demonstrálókhoz időközben a debreceni menekülttábor több lakója is csatlakozott, összesen mindegy százan lehettek a befogadóállomás előtti téren, békésen zenéltek, énekeltek, miközben transzparenseket tartottak a magasba, például „A menekültek nem bűnözők” felirattal. Képünk illusztráció.


Eközben az út túloldalán...

A menekültek melletti demonstráció idején a tér másik oldalán sajtótájékoztatót tartott a Jobbik debreceni szervezete. Herpergel Róbert, a párt szakpolitikusa kijelentette: a debreceni Jobbik azt szeretné, ha a menekülttábor önfenntartó lenne, napi költségeiket közmunkával teremtenék elő a tábor lakói. Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője kijelentette: ők a környékbeli lakók érdekeit képviselik, s felidézte, milyen akciókat – fáklyás felvonulásokat, demonstrációkat – szerveztek az elmúlt hónapokban a lakók nyugalmáért. Ugyancsak emlékeztetett az elmúlt években menekültek által helyi lakosok ellen elkövetett bűncselekményekre. A Jobbik továbbra is követeli a menekülttábor zárttá nyilvánítását a debreceniek, különösen a környéken élők nyugalma és biztonsága érdekében – hangsúlyozta Ágoston Tibor. Herpergel Róbert hozzátette: ezekről a kérdésekről békés szakmai vitát szerettek volna folytatni a Migráns Szolidaritási Csoport jelen lévő tagjaival, akik ez elől elzárkóztak. A térségben a demonstráció idején jelentős rendőri jelenlétet tapasztalt az MTI tudósítója. Atrocitásra nem került sor.