A menekültek helyzete életveszélyes káoszba fulladhat Magyarországon

Fotó: MTI/EPA/APA / Herbert Pfarrhofer

-

Az Amnesty International hívta fel erre a figyelmet, miközben a bajor belügyminiszter arról beszél, hogy hetekig is fenntarthatják a határellenőrzést.


A bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann hétfő reggel úgy nyilatkozott, a határellenőrzés pár hétig is eltarthat. Szerinte azért van szükség a komolyabb ellenőrzésre, mert „olyanok is úton vannak, akik nem menekültek”.


A német határátkelőknél a két-három sávos autópályákat egysávosra szűkítették, hogy a rendőrök minden kocsiba be tudjanak nézni, hányan és kik utaznak az autókban.

A vonatközlekedés közben újból elindult Ausztria és Németország között, csak a menekültek által a leginkább használt Salzburg–München vasútvonalon nem. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint azért, mert sokan gyalogolnak a síneken Németország felé.


Így megy a német határellenőrzés


Közben az Amnesty International arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon komoly hatásai lehetnek a határellenőrzésnek:


A menekültek helyzete Magyarországon életveszélyes káoszba fulladhat.

A közlemény szerint a „rajtaütésszerű határellenőrzés” vagy a vasúti zárások nem a jó megoldás. Szerintük most arra van szükség, hogy közös támogatásban részesítsék Magyarországot, és hogy támogassák az országok a menedékkérők befogadását – írta a tagesschau.de.


A német pénzügyminiszterrel készült interjú jelent meg hétfőn a FAZ-on. Wolfgang Schäuble a menekültválságról elmondta, Németországnak pénzügyileg elviselhető gondoskodni a menekültekről, ráadásul a demográfiai folyamatok miatt szüksége is van az országnak rájuk.

Angela Merkel kancellár reggel beszélt Jean-Claude Junckerrel telefonon. Az Európai Bizottság elnöke Twitterén azt írta, megegyeztek, hogy Európán belül nyitva kell maradniuk a határoknak, és több Európára és szolidaritásra van szükség a helyzet kezeléséhez.Ausztria lassan megtelik

Az osztrák Heiligenkreuz rendőrfőnöke az APA-nak úgy nyilatkozott, a táborukban jelenleg 3000 menekült van, és óránként mintegy ötszázan érkeznek buszokkal. Több embert már nem tudnak fogadni, a helyzet már így is tarthatatlan.


Bécsben a pályaudvaron jelenleg nem sok menekült tartózkodik, ugyanis a hatóságok próbálják őket a sürgősségi menhelyeken tartani addig, amíg nem érkeznek bővebb információk a továbbutazásról.