A menekültek beilleszkedéséről hoznak törvényt a németek

Fotó: MTI/EPA/DPA / Bernd von Jutrczenka

-

Németországban a koalíciós pártok megállapodtak arról, hogy törvényt dolgoznak ki a menekültek integrációja érdekében. Angela Merkel szerint ehhez hasonlóra még nem volt példa Németországban.


Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU elnöke kiemelte, hogy Németországban most először alkotnak törvényt a menedékkérők és menekültek beilleszkedéséről. A jogszabály a „támogat és követel" elvén alapul, a jogok mellett a kötelességeket is rögzíti, legfőbb célja a munkaerő-piaci integráció előmozdítása. A kormány a tervezett törvényről először a tartományokkal egyeztet, majd májusban elfogadja és a törvényhozás elé terjeszti a jogszabálytervezetet.


Merkel azt mondta, hogy mivel a beilleszkedést nagyban meghatározza a nyelvtudás és a szakmai képzettség, ezért az integrációs törvényben a német nyelvi kurzusokra és a képzési, továbbképzési programokra helyezik a hangsúlyt, valamint a menedékkérők közhasznú foglalkoztatásának keretében munkalehetőséget teremtenek 100 ezer embernek. Ezzel a lehetőséggel a menekült vagy más menedékjogi státus megszerzésére jó eséllyel pályázók élhetnek. A védelemre nem szoruló kérelmezőknek úgynevezett orientációs kurzusokat kínálnak, hogy kérelmük elbírálásának ideje alatt is gyarapíthassák tudásukat, amelyet majd kamatoztathatnak hazájukban – tette hozzá.

A kormány tervei szerint a jogszabályban a védelemben részesített – menekült vagy oltalmazott státusszal rendelkező – emberek „röghöz kötéséről" is rendelkeznek majd. A lakóhely hatósági kijelölése a tervek szerint a gettók, nemzetiségi zárványok kialakulásának megelőzését szolgálja. Ezzel kapcsolatban Sigmar Gabriel alkancellár azt mondta: „nem akarjuk, hogy az Egyesült Államokból ismert zárt közösségek alakuljanak ki nálunk".


A koalíciós egyeztető tanács szerda esti ülésén elfogadott terrorellenes intézkedéscsomagban a többi között szerepel az is, hogy a szövetségi rendőrség nemcsak a bűnüldöző, hanem a megelőző munkában is bevethet fedett nyomozókat, elsősorban az embercsempészek ellen. Bevezetik azt is, hogy csak személyazonosságot igazoló érvényes okmánnyal lehet előre fizetett (prepaid) SIM kártyát vásárolni.


A pártvezetők a koalíciós egyeztetés eredményeiről tartott sajtótájékoztatón kiemelték, hogy az utóbbi hónapokban - főleg a menekültügyről - folytatott viták után igyekeznek minél jobban együttműködni. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke azonban jelezte, továbbra sem tett le arról, hogy a bajor kormány szükség esetén az alkotmánybírósághoz fordul a szövetségi kormány menekültpolitikája miatt.