A Facebook akkor sem tűri a mellbimbót, ha mellrákról van szó

-

Az, hogy a Facebook kereszteshadjáratot folytat a mellbimbók ellen, nem újdonság. Egy halálos beteg nő azonban most azzal vádolja a közösségi oldal üzemeltetőit, hogy emberi életeket sodortak veszélybe az egyik képe leszedésével.


Rowena Kincaid előrehaladt mellrákban szenved. Mikor 2013-ban diagnosztizálták, az orvosok legfeljebb 6 hónapot adtak neki. Egy ideig úgy tűnt, hogy megcáfolja a jóslatokat, ám az utóbbi időben ismét romlott az állapota.


Kincaid elhatározta, hogy segít sorstársain: készített egy mellrákról szóló dokumentumfilmet, majd létrehozott egy Facebook-oldalt, amelyen rengeteg, a betegséggel kapcsolatos információt oszt meg a több mint 10 ezer követőjével.

Így került fel a mellbimbós kép is. A képen a saját melle látszik igen közelről, a mellbimbó körül pedig egy jókora kiütés vagy véraláfutás terül el. Kincaid arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem csupán a mellben kitapintható csomók lehetnek árulkodóak, hanem egy sor másik tünet is utalhat a betegség kialakulására. A képet azonnal elkezdték megosztani: 2 óra alatt 72 ezren látták a posztot.


Hey you guys! You have all been so A-mazing! I'm listening to you all, & can see your anger & how upset some of you...

Posted by Rowena Kincaid: Before I Kick The Bucket on Sunday, 24 January 2016

A Facebook azonban a szabályzatára hivatkozva leszedte a képet. „Undorító, hogy letöröltek egy képet, ami potenciálisan életeket menthet” – mondta az esetről Kincaid, aki cenzúrázva újra feltöltötte a kérdéses képet.


„A kép feltöltése volt a legbátrabb dolog, ami életemben tettem. Annyira személyes volt, rettegtem.” – fogalmazott Kincaid. „Az a helyzet, hogy a kép egy beteg emberi testrészt ábrázol. Ha a nagylábujjam lenne rákos, és arról tettem volna fel képet, hogy hogyan néz ki, azt is leszedték volna?”

Rowena Kincaid elmondta, hogy hátralevő idejét a mellrák tüneteinek ismertetésének fogja szentelni. A Facebook szóvivője szerint kivizsgálják az ügyet.