A melegházasság tiltásáról lehet népszavazás Romániában

Fotó: MTI/MTVA / Aidan Crawley

-

A kezdeményezők azt akarják elérni, hogy az alkotmány mondja ki: a házasság csak férfi és nő között köttethet.


Eleget tesz a formai követelményeknek a kezdeményezés, és nincs alkotmányos akadálya, hogy népszavazás legyen a melegházasság tiltásáról - döntött a román alkotmánybíróság. A kezdeményezők hárommillió aláírást gyűjtöttek össze, és azt akarják, hogy az alkotmány mondja ki, "a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul". A jelenlegi alkotmányban a "házaspárok" kifejezés szerepel.

A kezdeményezőknek minimum félmillió aláírást kellett volna összegyűjteniük úgy, hogy legalább húsz megyéből minimum 20 ezer aláírás érkezzen. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke szerint a kezdeményezés valamennyi formai követelményt teljesít, hiszen a tervezett népszavazás nem korlátoz vagy szüntet meg alapvető szabadságjogokat.

A román alaptörvény ugyanis nem engedélyez alkotmánymódosítást ilyen korlátozás esetén.


Az év végén szavaztatnának

Romániában a házasság nem tekinthető az alkotmány vagy más törvény által védett alapvető jognak. A családi élethez való jog ilyen, viszont az többet foglal magába mint a házasság - mondta Dorneanu. Szerinte az alkotmánymódosítási javaslat a családi élethez való jogot sem korlátozza, ezért egyhangúan döntöttek.

Romániában minden esetben a parlament kétharmados többségének támogatása, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A kezdeményezők azt akarják, hogy az év végi parlamenti választással egy időben szervezzék meg a melegházasság tiltásáról szóló referendumot.


Elhalasztott döntés

Az alkotmánybíróság szeptemberre halasztotta a döntést egy meleg pár ügyében, amely azt kérte, hogy Romániában is ismerjék el a Belgiumban kötött házasságukat. Dorneanu szerint ez a határozatuk precedensértékű lehet, ezért alapos körültekintéssel kell dönteniük. A szerdai tárgyaláson a meleg pár kérése mellett érvelt Asztalos Csaba, a romániai diszkriminációellenes tanács elnöke, aki szerint a román törvények korlátozzák az azonos nemű párok családi élethez való jogát azáltal, hogy tiltják a házasságukat.

A testületnek a román polgári törvénykönyv azon cikkének alkotmányosságáról kell véleményt mondania, miszerint "az azonos nemű, akár román, akár külföldi állampolgárok között külföldön kötött házasságok Romániában érvénytelenek".