A megmentett devizahitelesek is csúszhatnak még lejjebb

Fotó: MTI/Mohai Balázs / MTI/Mohai Balázs

-

Vannak, akik a Nemzeti Eszközkezelő által felvásárolt lakások bérleti díját sem tudják fizetni, százmilliós a felhalmozódott díjtartozás. A lakásukat visszabérlő egykori devizahitelesek szerződései közül 1200-at már felmondtak, két-háromszáz ügyfél pedig teljesen kikerült a rendszerből.


Már 386 millió forinttal tartoznak az egykori devizahitelesek a Nemzeti Eszközkezelő Zrt-nek (NET), amely eddig 1200 ügyfél szerződését mondta fel hátralék miatt – írja a Népszabadság. A csúszásban lévő bérlők számáról nincs adat, de a kiszámlázott lakbérek 11 százalékát nem fizetik be a lakók.

A NET azoknak a szociálisan rászoruló adósoknak nyújt segítséget, akiknek ingatlanát a bank már kijelölte árverezésre: felvásárolja az ingatlant, az egykori tulajdonos pedig bérlőként maradhat az otthonában. A program 2011-es indulása óta 30 124 ingatlan felajánlását fogadta be a NET, de egyelőre csak 21 400 szerződést kötöttek meg.

A szabályok szerint a hathavi lakbértartozást felhalmozókkal felbontják a határozatlan idejű szerződést, és határozott idejűt ajánlanak helyette. A NET már 1200 bérlőnek mondott fel lakbér-, illetve közösköltség-tartozás miatt, jelenleg 425 határozott idejű szerződést tartanak nyilván. A programot eddig két-háromszáz ügyfél hagyta el, nekik más úton kell megoldaniuk lakhatásukat.