A megkéselt polgármesterjelölt nyerte a választást Kölnben

Fotó: Facebook / Henriette Reker

-

Az 58 éves Henriette Rekert szombaton, egy nappal a kölni választás előtt támadták meg egy utcai CDU standnál. Vasárnap abszolút többséggel nyert, így a súlyosan sérült ügyvédnő lesz a város új polgármestere


A szombati támadásban négy másik ember is megsérült. Reker súlyos, de nem életveszélyes állapotban került kórházba. A késelőt, egy 44 éves férfit aki a politikust azért támadta meg, mert szerinte felelős az "elhibázott" menekültpolitikáért, letartóztatták. A munkanélküli férfi, aki a Spiegel szerint korábban egy azóta betiltott neonáci pártnak is a tagja volt, azt kiabálta, hogy "a bevándorlók elveszik a munkánkat".

A kölni bevándorlási és segélyezési politikát is koordináló független politikus jelöltségét a CDU, a Zöldek és a Szabad Demokraták is támogatták. A választást nem halasztották el, de több jelölt is leállította a kampányát. Henriette Reker az első eredmények szerint 40 százalék körüli részvétel mellett a szavazatok 51.4 százalékával győzött, írja a Spiegel online és a Die Welt.