A megfulladt szír kisfiú apjáról azt állítják, ő volt a csempész

-

Egy a tragikus tengeri utat túlélő házaspár és egy velük utazott iraki is azt mondja, Aylan Kurdi vezette a csónakot. A férfi tagadja a vádakat, azt mondja, ha csempész lenne, nem ültette volna be a családját.


A Törökország partjainál megtalált, vízbe fulladt szír kisfiú, Aylan Kurdi apja együttműködött az embercsempészekkel, és ő vezette a csónakot – állítják a túlélő utasok közül többen is.

Köztük van az iraki Ahmed Hadi Jawwad és felesége, akik a 11 és 9 éves gyerekeiket vesztették el, amikor felborult a csónak. Azt mondják, Abdullah Kurdi bepánikolt és gyorsított, amikor egy hullám eltalálta a csónakot – írja a Reuters. Ugyanezt nyilatkozta egy harmadik utas is.. Egyéb forrásból egyelőre nem erősítették meg ezt a verziót a hírügynökségnek.

„Amit Aylan apja mond, az nem igaz. Nem tudom, miért hazudik, talán fél” – mondta Jawwad. – Az indulástól ő vezette a csónakot.” Azt mondja, a férfi a baleset után odaúszott hozzájuk, és könyörgött, hogy hallgassák el a szerepét a balesetben.

Jawwad azt is állítja, hogy a csempészekkel egy Abu Hussein nevű emberen át vették fel a kapcsolatot. „Abu Hussein azt mondta, Kurdi szervezi az utat.”

A Reuters ezután hiába próbálta elérni Kurdit és Husseint. Kurdi a brit MailOnline-nak ugyanakkor azt mondta, a vádak nem igazak. „Gondoltam rá, hogy vezessem a hajót, de nem tettem. Hazugság az egész. Ha csempész lennék, miért ültettem volna be a családomat ugyanabba a hajóba, mint a többieket? Ugyanannyit fizettem a csempészeknek, mint a többiek” – mondta.

A harmadik forrás, aki szerint Kurdi is a csónak vezetője volt, a 22 éves iraki Amir Haider. A Reutersnek azt mondta, azt hitte, Kurdi török, mert nem szólalt meg, aztán hallotta szíriai arabul beszélni a feleségével.

A megfulladt szíriai kisfiúról készült fénykép megrázta a világot. Erről itt írtunk bővebben.