A meg sem érkezett szír menekülteket tuti nem küldi vissza Németország

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Napok óta magyarázkodik a német vezetés – Angela Merkelig bezárólag –, hogyan is értették azt a mondatot, hogy nem küldenek vissza egyetlen szír menekültet sem abba az országba, ahol regisztrálták őket. Túl sokan nem tudnak menni: a továbbutazáshoz vízum és érvényes okmány kellene.


A bajor belügyminiszter szerint a Magyarországon tartózkodó menekültek úgy értelmezték a német menekültügyi hatóságnak azt a döntését, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza abba az országba, ahol beléptek az EU-ba, hogy szabadon továbbmehetnek Németország felé.

Joachim Herrmann a Passauer Neue Presse című lapban szerdán megjelent interjúban elmondta, hogy jó szándékú döntés volt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) részéről, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza, hanem önként átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ugyanakkor a Magyarországon tartózkodó menekültek közül sokan „szabadjegyként” fogták fel ezt a változtatást – mondta a konzervatív CSU politikusa.


Joachim Herrmann hangsúlyozta, hogy segítséget kell nyújtani Magyarországnak, és meg kell akadályozni, hogy további menedékkérők utazzanak Magyarországról Németországba. 

Szerinte „európai megoldásokra van szükség, Dél-Európában központi befogadóintézményekkel és a menekültek Európán belüli igazságos elosztásával”.

A BAMF augusztus 25-én erősítette meg német lapoknak, hogy augusztus 21-től nem küldi vissza a szír menedékkérőket. Később elhangzott az is, hogy csak azokat fogadják be, akiket nem regisztráltak Magyarországon.

Bajorországba hétfőn és kedden nagyjából 2500 menekült érkezett vonattal Magyarországról. Így másfél nap alatt összesen 3500 új menedékkérőt regisztráltak a tartományban, ami minden korábbinál nagyobb szám.

Annak, hogy mi változott kedden, ebben a cikkünkben jártunk utána.