A medvék készen állnak

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

Elkészült a Szegedi Vadaspark új barnamedve-bemutatója.


Elkészült a Szegedi Vadaspark barnamedve-bemutatója: a kifutót és az új tanösvényt, melyen a hazai erdők élővilágát ismerhetik meg a látogatók, vasárnap adták át. Veprik Róbert igazgató elmondta, az állatkert látogatói között végzett felmérés szerint a medvét hiányolták a legtöbben – a válaszadók 45 százaléka – a gyűjteményből. A medvék családjából az Eurázsiában és Észak-Amerikában is őshonos barnamedve az, amely a mondák és mesék szinte állandó szereplőjeként a legközelebb áll hozzánk, ezért is esett erre a fajra a választás – tette hozzá a szakember.

A két 15-16 éves nőstény Spanyolországból először a Veresegyházi Medveotthonba érkezett, majd hosszas engedélyeztetési eljárás után juthattak a vadasparkba, ahol a szürke farkasokkal közös, új, tágas kifutóba kerültek.

A kifutó oldalánál mesterséges barlangot alakítottak ki számukra, melyben különleges ásványokat és csempészektől lefoglalt barlangi medve-(Ursus spelaeus-)állkapcsot is kiállítottak. A bemutatóhoz vezető sétaút mentén tanösvény készült, ezen haladva a hazai erdők élővilágáról kaphatnak képet a látogatók. Olyan fajokat ismerhetnek meg, mint az aranysakál, az európai vadmacska, az európai vidra, a holló, az uhu, a réti sas vagy a kígyászölyv.


A Szegedi Vadaspark medvéi