A médiatulajdonos kereste a szocialisták civil jelöltjét

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Tarjányi Péter szerint az MSZP megbízásából találkozott Lattmann Tamással. A nemzetközi jogászra állítólag a szocialisták vezetése is rábólintott, és erről Gyurcsány Ferencet is értesítették. Az MSZP szerint Lattmann soha nem volt a párt miniszterelnök-jelöltje.


Lattmann Tamás decemberben még arról tárgyalt az MSZP-vel, hogy ő lesz a miniszterelnök-jelölt – írja az atv.hu. De azután megérkezett Botka László. „Az én miniszterelnök-jelöltségem egy olyan stratégia része volt, amelyben volt egy politikai megegyezés a szocialista párt, a DK, az Együtt és a Párbeszéd között” – mondta Lattman. A nemzetközi jogászt Molnár Gyula pártelnök, Tóth Bertalan frakcióvezető, Hiller István választmányi elnök és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő keresték meg.

Az MSZP szerdán cáfolta, hogy Lattman volt a jelöltjük. „Lattmann Tamás téved, mivel ő soha nem volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ezt a tényt bárki ellenőrizheti: ugyanis a párt egyetlen testülete sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, így ilyen tartalmú döntés nem született” – írta Molnár, Hiller és Tóth. A DK viszont azt állítja: tárgyaltak Lattmann-nal. Tavaly ősszel tájékoztatták a párt vezetőit, hogy az MSZP tárgyal a nemzetközi jogásszal a jelöltségéről. Később a szocialisták megkeresték a DK-t is, és Molnár Csaba ügyvezető alelnök tárgyalt Lattmann-nal. A kapcsolat akkor szakadt meg, amikor az MSZP korábbi álláspontját feladva Botkát jelölte.


Tarjányi Péter is a DK verzióját erősítette meg szerda este. "Miniszterelnök-jelöltet kerestem, és ezt Molnár Gyula is tudta" – mondta az azóta médiatulajdonosként is aktív vállalkozó. Tarjányi a folyamatot felidézve azt mondta, hogy az MSZP bízta meg.

Tavaly februárban beszélt a szocialisták elnökével, Tóbiás Józseffel arról, hogy felmerült: civil jelöltet indítsanak a 2018-as választásokon. Tarjányi ezután az USA-ban gyűjtött információt arról, hogyan lehet felépíteni egy politikai szereplőt, majd mandátumot kapott Tóbiástól, hogy elkezdje a megfelelő személy utáni kutatást. A Zoom.hu tulajdonosa, aki szakértőként vett részt a folyamatban, azt mondta, hogy 2016 júniusában, Molnár elnökké választásának éjszakáján az új elnököt is tájékoztatta a háttérmunkáról.

Tarjányi szerint mindenki számára világos volt, hogy az első pillanattól kezdve miniszterelnök-jelölt után kutatott, nem pedig szakpolitikust keresett. Volt egy listája, amelyen szerepeltek azok a szempontok, amelyeknek meg kellett felelnie a jelöltnek.

Augusztusra négy személyre szűkült a lista, őszre pedig a párt vezetése Lattmann mellett döntött. Tavaly augusztusban Molnárra meglátogatták Gyurcsány Ferencet a kötcsei házában, és értesítették a folyamatról.

Szerinte Lattmann is találkozott az ellenzéki pártok vezetőivel, és egyre konkrétabb irányba haladtak a tárgyalások, már egy menetrend is készen állt a hivatalos bejelentésre. Botka tavaly decemberben tette világossá, hogy miniszterelnök-jelölt szeretne lenni, az MSZP vezetése pedig közölte vele és Lattmann-nal is, hogy számukra a párt saját embere fontosabb.

Tarjányi szerint az MSZP-nél jelenleg válságkommunikáció zajlik, amelynek egy részét megérti, a másikat nem. Hozzátette: a választók félrevezetik, amiből óriási bukta lesz. Azt sem érti, hogy Molnár miért tagadja le az eseményeket. Botkának szelektív az emlékezete – mondta Tarjányi. Korábban ugyanis azt mondta, ha nem jönnek a kedvező adatok, akkor jöhet az első variáció, vagyis Lattmann.