A Médiatanács elkaszálta a Class FM-et

Fotó: Facebook / Class FM

-

Már megszületett a döntés a Class FM sorsáról. Az új tulaj azonban perre viheti az ügyet.


A Médiatanács nem hosszabbította meg a Class FM üzemeltetőjével a rádió sugárzási engedélyét – tudta meg a hvg.hu. Az országos rádiót az Advenio üzemelteti, amely korábban közvetve Simicska Lajos tulajdonában állt, azonban a céget nemrég megvásárolta Michael McNutt amerikai üzletember és a Marquard-médiacsoport.

A lap szerint a Médiatanács a tavaly benyújtott kérelmet hétfőn azzal utasította el, hogy


a körülményekre való tekintettel nem lát lehetőséget az eddigi, hétéves engedély meghosszabbítására.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az elmúlt időszakban többször is megbüntette a rádiót, többek között a Sebestyén Balázs-féle Morning Show miatt. Az Advenio perelhet, de ettől függetlenül kérdéses, hogy a jelenlegi szerződés lejárta, azaz november 19-e után megszólal-e a Class FM. Ha nem, akkor nem lesz országos lefedettségű kereskedelmi rádióadó Magyarországon.


Az MTI szerint új, országos kereskedelmi rádiós frekvenciaterv kidolgozására kérte fel a médiatanács a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalát, miután idén novemberben az országos kereskedelmi rádió, a Class FM határozott időre szóló jogosultsága hét év múltán lejár. A médiatörvény szerint a jogosultság legfeljebb hét évre érvényes, és egyszeri alkalommal – kérelemre – öt évre megújítható.


Class-vég

A Class FM országos rádióként 2009 óta közel 2,8 millió potenciális hallgatót ért el, és a Neo 2012-es megszűnése után már konkurenciája sem volt a magyar piacon.

Időközben az Orbán Viktor és Simicska Lajos közötti konfliktus miatt később többször is felmerült, hogy a frekvenciaengedélyének lejárta után már nem hosszabbítják meg a rádió sugárzását.

A konfliktus után Simicska eladta a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t a Sláger Rádió Zrt.-nek. Az amerikai hátterű Sláger Rádió Zrt. tulajdonosa 85%-ban Michael McNutt, 15%-ban a Marquard lapkiadó. John Michael McNutt néhány százaléknyi részedést adott a saját részvényeiből az Emmis Communicationsnek is, mely az Egyesült Államokban mintegy 20 rádiót működtet, illetve az egykori Sláger Rádiónak is tulajdonosa volt.

Micheal McNutt a Class FM megvásárlásakor egy sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy nem tart a konkurenciától, ezért nem is akarja a brandet megváltoztatni, és bízik az engedélyük meghosszabbításában is.