A meddő párok érdekében tiltakozik az ombudsman

-

2015 nyara óta tilos külföldről donorspermát behozni, magyarból viszont nincs elég, így sok meddő párnak vagy egyedülálló nőnek nem lehet gyereke. Az ombudsman azonnali változtatást sürgetett, mert ez az érintettek önrendelkezési jogát és családalapítási szabadságát csorbítja.


Tavaly februárban a hímivarsejteket importáló Krio Intézethez riasztás érkezett Dániából, hogy problémát találtak egy donornál, akinek a mintáját már nem forgalmazzák. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) ezután eljárást indított a Krio Intézet ellen jogszabályba ütköző tevékenység miatt. A hivatal elsőfokú határozatában eltiltotta az intézetet a hímivarsejtek behozatalától, valamint a hazai spermium befogadásától is.

A szolgáltatásra várók eztán tömegével fordultak az alapvető jogok biztosához. A kezelésre várók azt kifogásolták, hogy nem kaptak kielégítő tájékoztatást arról, miért függesztették fel a külföldi donorsperma-vásárlást, a kezelésben már részt vevők pedig azzal szembesültek, donorsperma hiányában hiába vállalták az egészségileg és anyagilag is megterhelő előkészítő eljárást – írja közleményében az ombudsman hivatala.

Az OTH és a szaktárca úgy vélte, a Krio Intézet a működési engedélye alapján csak tárolhatta volna a spermát, ám az ombudsman átfogó vizsgálata megállapította, a hatóság a megelőző 16 év ellenőrzései alatt nemcsak az ivarsejtletéti szolgáltatás biztosítására, hanem donorprogram folytatására is alkalmasnak találta a Krio Intézetet. A jogbiztonság mindenképpen sérül: vagy szabálytalanul hagyták működni az intézetet 16 évig, vagy az OTH törvénysértően akadályozott meg egy jogszerűen végzett tevékenységet. Székely László kiemelte azt is, az OTH mulasztott, mikor semmilyen átmeneti megoldást nem biztosított azoknak, akik már elkezdték az eljárásokat.

A statisztikák szerint Magyarországon a meddőség népbetegséggé vált, a reproduktív korban lévő párok 15 százaléka érintett. Magyar spermadonor azonban kevés van: 2014-ben 152 jelentkező közül kettő volt alkalmas donornak. Amíg nincs elég magyar donor, Székely László szerint meg kell fontolni a külföldi lehetőség igénybevételét is.

Az ombudsman a szaktárcához fordult, kezdeményezve, hogy szakértők bevonásával haladéktalanul teremtsék meg az eljárások elvégzésének feltételeit.