A Mazsihisz tiltakozik a holokauszthoz hozzájáruló Donáth szobra ellen

-

A zsidó hitközségek szövetsége közleményben követeli, hogy antiszemita politikusnak ne legyen szobra Magyarországon. Donáth Györgynek a szobrát pár méterre a Holokauszt Emlékközponttól avatják fel szerdán. Ungváry Krisztián történész az eseményt közbotránynak nevezte.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) határozottan ellenzi, hogy a holokausztban részt vett, illetve ahhoz hozzájáruló emberek emlékének szobrot vagy emléktáblát állítsanak Magyarországon, közölte a szervezet.


Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált,

írják.

Heisler András MAZSIHISZ elnök hibás lépésnek tartja, hogy a holokauszthoz hozzájáruló, szélsőséges eszméket támogató személyeknek szobrot állítanak.

Donáth Györgynek, az antiszemita törvények egyik szorgalmazójának szoboravatóját szerdán tartják. Mint a sajtómeghívóból kiderül, az eseményen Boross Péter volt MDF-es miniszterelnök, és Gulyás Gergely Fidesz-alelnök mond beszédet, Donáth pedig mint "a Rákosi-diktatúra egyik első kivégzett áldozata" kapja a szobrot.

Ungváry Krisztián történész szerint Donáth Györgynek szobrot állítani közbotrány, Donáth ugyanistöbb volt mint egyszerű antiszemita: a német nemzetiséggel szemben is faji intézkedéseket követelt, mondta a 444-nek.

A portálnak Gulyás Gergely viszont azt mondta, Donáth egy karakteresen németellenes mozgalom résztvevője volt.