A Mazsihisz készen áll az adománygyűjtésre – szerdán indul az emlékév

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Bár a kormánnyal nem sikerült megegyezni, a Mazsihisz készen áll a holokauszt-emlékév programjainak megkezdésére: Kedden ülnek össze a támogatásukról lemondó szervezetek, szerdán pedig nagy megemlékezés lesz a Dohány utcai zsinagóga előtt.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerdán délután négy órától, az 1944. március 19-i német megszállás hetvenedik évfordulóján nagy megemlékezést tart a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren. Heisler András Mazsihisz-elnök a sajtótájékoztatóján azt mondta: ez lesz a holokauszt-emlékév nyitó rendezvénye. A rendezvényre Orbán Viktort is meghívták, de a Népszabadságnak Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt mondta: a miniszterelnökhöz még nem érkezett meg a meghívó. A Mazsihisz ezért küld neki egy újat, hogy mindenképpen értesülhessen a rendezvényről. A megemlékezésre a Szabadság téri szobor tervezett (bár azóta elhalasztott) felállítása napján kerül sor – de ennek semmilyen politikai felhangja nincsen, vélte Heisler. A tervek szerint a rendezvény egy órán át tart majd, és két holokauszt-túlélő – Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Kardos Péter főrabbi – vezeti majd, utánuk Karsai László történész beszél.  A Mazsihisz továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem jelenik meg a kormányzati holokauszt-megemlékezéseken (addig biztosan nem, amíg meg nem egyeztek a kormányzattal – erre Orbán Viktor korábbi levele szerint legkorábban április végén, tehát a választások után kerülhet sor).

Indulhat az adománygyűjtés

Közben megtörtének az első lépések a pályázati pénzek pótlására is: keddre ugyanis a Mazsihisz összehívta mindazokat a szervezeteket, amelyek lemondtak az emlékév kapcsán a programjaikra elnyert támogatásaikról, hogy megbeszéljék az adománygyűjtés részleteit. Reményeik szerint ezzel egy időben alá is írnának egy elvi együttműködési szerződést. Heisler András még hetekkel ezelőtt azt ígérte, hogy a Mazsihisz nagyszabású nemzetközi adománygyűjtő akcióba kezd, amelynek keretében pótolni kívánják azt a közel 250 millió forintot, amelyről az emlékévre programokkal készülő zsidó és nem zsidó szervezetek lemondtak. Mazsihisz-közeli forrásainktól megtudtuk, hogy a honlap már elkészült, most már csak fel kell tölteni a pályázatokat. A tervek szerint április 16-án, a magyarországi holokauszt emléknapján indul el a gyűjtés. Ez egyben a holokauszt-emlékév hivatalos kezdőnapja is. A Mazsihisz ekkor nyitott zsinagógákkal várja az érdeklődőket. (Bár ekkor nyílt volna meg a Sorsok Háza is, Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a Népszavának azt nyilatkozta, nem fogják tudni átadni a Józsefvárosi pályaudvar helyére tervezett új emlékközpontot.) Ezt követően májusban 53 községben indulnak el a megemlékezések: ezeket mindenhol ahhoz az évfordulóhoz igazítják, amelyen egy-egy helységből elkezdődtek a deportálások.