A MÁV nem bezárja, csak „szakaszkulccsal becsukja” a menekülteket

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

A vasúttársaság közleményt adott ki, hogy nem zárták le a migránsokat szállító vonatok vagonjait. Indoklásuk azonban ellentmondásos, és az RTL Klub híradójában is elismerték, hogy alkalmanként lezárják a kocsikat, de csak biztonsági okokból.


Elsőként a Népszabadság írta meg, hogy a MÁV lezárt vasúti kocsikban szállítja a menekülteket Pécsről Budapestre. A Helsinki Bizottság szerint ez bűncselekmény. A szervezet szerint a MÁV más módon is méltatlanul bánik a menekültekkel, például gyorsvonati pótjegyet vásároltat velük, holott elvileg ingyenesen utazhatnak.


A MÁV mindezt tagadja. „A vasúttársaság a médiában terjedő hírekkel ellentétben nem zárja, és eddig sem záratta le a menekülteket szállító kocsikat, azaz nem korlátozza a migránsok alapjogait” – fogalmaznak közleményükben. Ugyanakkor azt elismerik, hogy amikor a jegyvizsgálók becsukják a kocsikat, „belülről, a kar elfordításával vagy pedig kívülről, szakaszkulccsal” be is zárják azokat. Ez egyébként egy, az RTL Klub híradójában bemutatott felvételen is látszik. A csatornának a MÁV elismerte, hogy alkalmanként lezárják a kocsikat, biztonsági okokból. Ám állításuk szerint ez a gyakorlatuk nem általános.

A MÁV magyarázata szerint az InterCity vonatokhoz szokták kapcsolni a menekülteket szállító kocsikat – a menekültek és a fizető utasok érdekei miatt egyaránt szeparálnak –, ám ezek vezérlése nem automatikus. Miután a vonat csak csukott ajtóval indulhat el, ezért csukja be a jegyvizsgáló az ajtót.

Az ugyanakkor több felvételen is látszik: a különkocsik ajtajaira „lezárva közlekedik” feliratú táblákat ragasztottak.