A MÁV is nekiment az illegális zuglói sittlerakónak

Forrás: VS.hu

-

Jogcím nélkül használja a Metzger Trió Kft. a MÁV Zrt. területét Zuglóban, ahol illegális hulladéklerakót működtet. A vasúttársaság a terület kiürítésére szólította fel a céget.


Bérleti szerződést nem kötött és nem fizetett bérleti díjat a Metzger Trió Kft.

– közölte lapunkkal a MÁV Zrt., a terület tulajdonosa. A napokban számoltunk be arról, hogy a cég egyik telephelyén egyre nagyobb sitthalom látható úgy, hogy nincs rá engedélye a cégnek. Ráadásul a sitt átnyúlik a MÁV tulajdonában lévő területre is. Erről kérdeztük a MÁV-ot.

A vasúttársaság azt is közölte, hogy bérleti viszony azért nem jöhetett létre a Metzger Trió és a MÁV között, mert a vasúttársaság nem is akarja hulladékdepóként hasznosítani a XIV. kerületi Komáromi útnál lévő telkét. „Környezetvédelmi szakértőink környezetvédelmi okokból és a vállalkozás tevékenységét figyelembe véve sem támogatták, hogy ingatlanbérleti jogviszony jöjjön létre”.

A MÁV az állapot megszüntetése érdekében többször helyszíni ellenőrzést tartott, egyeztetett az Metzger Trió ügyvezetőjével, aki vállalta a terület kiürítését. Ennek azonban eddig csak részben tett eleget. „Február végi ellenőrzésünkkor tapasztaltuk, hogy a korábban illegálisan lerakott bontási és egyéb anyagok mintegy felét elszállította. Várhatóan tavasz végére kiüríti és kármentesíti a területet” – tudatta a vasúttársaság.Milliós bírságok

Mint azt megírtuk, a Metzger Tró Kft.-nek engedélye sincs arra, hogy hulladékot tároljon. A Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya arról tájékoztatta a VS.hu-t, a cég engedélye csak nem veszélyes hulladékok begyűjtésére és közúton történő szállítására vonatkozik. Ennek ellenére halmozza a sittet egyre nagyobb mennyiségben a kertváros közepén. A hulladéktárolást a cég Komáromi úti telephelyével szomszédos, kerítéssel el nem elválasztott területen végzi, amely a MÁV Zrt. tulajdona.

A területen tárolt hulladék miatt már korábban intézkedett a zöldhatóság, jogerős határozatában megtiltotta a kft.-nek a jogellenes hulladékkezelési tevékenységet. Arra is kötelezte, hogy adja át a hulladékot egy érvényes engedéllyel rendelkező szervezetnek. Mivel a cég ezt nem hajtotta végre, a jogerős döntés kikényszerítésére több alkalommal eljárási bírságokat szabtak ki, összességében több millió forint értékben. A hulladék elszállítása nem az előírt határidőre és ütemben történik, ezért a kormányhivatal ismételt, megnövelt összegű eljárási bírsággal folytatja a végrehajtás mielőbbi kikényszerítését.

A területileg illetékes zuglói önkormányzat is rajta van az ügyön, vizsgálatot folytat a telep működésével kapcsolatban. Bővebb információt azonban nem adott Karácsony Gergely polgármester hivatala: csak akkor válaszolnak az újságírói kérésre, ha igazoljuk, hogy ügyfelek vagyunk.